Regeling oud-polishouders Vie d'Or

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM 2008-01074 M

Onderwerp: Vie d'Or

Geachte voorzitter,

De afgelopen periode is gewerkt aan de totstandkoming van een regeling ten behoeve van de oud-polishouders van de gefailleerde levensverzekeraar Vie d’Or. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een fonds van ongeveer € 45 miljoen met financiële bijdragen van de voormalige accountant en actuaris van Vie d’Or en het Verbond van Verzekeraars. Ook de Nederlandsche Bank draagt bij aan een oplossing voor de oud-polishouders door de kosten van de Stichting Vie d’Or – dit is de stichting die de belangen van oud-polishouders behartigt - tot een bedrag van € 8,5 miljoen voor haar rekening te nemen. Vanuit het fonds krijgen de oud-polishouders naar verwachting meer dan de helft terug van het bedrag waarvoor hun aanspraken indertijd volgens opgave van de Stichting Vie d’Or zijn gekort.

Tijdens de huidige procedures is mijn departement in contact gebleven met de Stichting Vie d’Or. Hoewel ik van mening blijf dat er gelet op de procespositie van de Staat (en de Nederlandsche Bank) geen reden toe is, zijn op mijn ministerie de afgelopen periode wel de mogelijkheden voor een regeling verkend. Toen bleek dat het Verbond ook bereid was mee te werken aan een oplossing, is dit proces in een stroomversnelling geraakt.

Het betreft een vrijwillige doch geen vrijblijvende deelname aan de regeling; de regeling zal op gezamenlijk verzoek van alle bij de regeling betrokken partijen op korte termijn ter verbindendverklaring worden voorgelegd aan de rechter. Dit is een procedure overeenkomstig de Wet collectieve afwikkeling massaschade zoals die sinds 2005 bestaat. Hiermee beoog ik, evenals de andere partijen bij de regeling, om een einde te maken aan de voor de gedupeerde oud-polishouders inmiddels zeer langdurige rechtsgang.

De oud-polishouders zijn per brief door de Stichting Vie d’Or geïnformeerd over de regeling en zullen ook regelmatig kennisgevingen ontvangen over de volgende stappen in de procedure ter verbindendverklaring.
Ik op mijn beurt zal uw Kamer informeren over de uitkomst van deze procedure.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos