Vroegschoolse educatie op elke school met achterstandsleerlingen

24 september staat in het teken van vroegschoolse educatie. Staatssecretaris Dijksma maakt samen met vertegenwoordigers van de PO-raad, besturenorganisaties, onderwijsvakorganisaties en de VNG afspraken over het verhogen van de kwaliteit en het aanbod van vroegschoolse educatie.

Zo gaan alle schoolbesturen die gewichtengeld ontvangen, uiterlijk in 2011 vroegschoolse educatie aanbieden aan de groepen 1 en 2. Ook gaan basisscholen en gemeenten gezamenlijk zorg dragen voor de verhoging van het bereik en het aanbod van vroegschoolse educatie. De PO-raad, besturenorganisaties en onderwijsvakorganisaties zetten zich in voor versterking van de kwaliteit en informatievoorziening over vroegschoolse educatie naar de basisscholen.

Staatssecretaris Dijksma trekt eenmalig 20 miljoen euro extra uit om het onderwijs aan achterstandskinderen in groepen 1 en 2 te versterken. Met het geld worden taalachterstanden bij jonge kinderen weggewerkt en wordt extra aandacht besteed aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De ongeveer 2600 basisscholen die gewichtengeld krijgen, ontvangen 24 september een subsidieaankondiging voor Vroegschoolse Educatie. Behalve de afspraken in het convenant, komen er dus ook middelen voor scholen om de afspraken te realiseren.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die op de basisschool beginnen met een taalachterstand dit nauwelijks meer kunnen inhalen en dat voor- en vroegschoolse educatie een effectief middel is voor het wegwerken en tegengaan van achterstanden. Op de langere termijn draagt vroeg- en voorschoolse educatie bij aan minder schooluitval en betere loopbaanperspectieven van leerlingen. Staatssecretaris Dijksma wil alle kinderen met een taalachterstand bereiken met voor- en vroegschoolse educatie in 2011. Het totale budget dat zij besteedt aan vroeg- en voorschoolse educatie loopt op tot ruim 210 miljoen euro in 2011.