IFTAR-maaltijd Defensie massaal bezocht

Meer dan honderd gasten hebben vanavond in de Prinses Julianakazerne in Den Haag aangezeten aan de IFTAR-maaltijd. Het diner verbreekt het vasten tijdens de Ramadan en begon na zonsondergang, om precies te zijn om zes minuten over half acht. Zowel moslims als niet-moslims waren van harte welkom bij deze gezamenlijke maaltijd wat tot een gemengd gezelschap leidde.

Voorafgaand aan de maaltijd was er een koranrecitatie door imam Mohammed Gaffar Bechan. Daarna voerden uiteenlopende deskundigen het woord. Onder hen moslimmilitairen die over hun ervaringen bij Defensie vertelden. Ook staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en hoofd krijgsmachtaalmoezenier kolonel Hoes (luchtmacht) spraken de dinergasten toe.

De IFTAR-maaltijd vormt een gezamenlijk initiatief van de hoofddirectie Personeel en het Multicultureel Netwerk van Defensie. Beide instanties willen op deze manier het multiculturele karakter van de krijgsmacht aangeven en dat die een aantrekkelijke werkgever voor allerlei groeperingen uit de samenleving is. De IFTAR-maaltijd vond voor de derde achtereenvolgende keer plaats.

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens de vastenmaand. Dit jaar begon die voor de meeste moslims op dinsdag 2 september en eindigt precies dertig dagen later met het suikerfeest. Tussen de dageraad en zonsondergang mag niet worden gegeten, gedronken, gerookt en gevreeën. In de avonduren en 's nachts eten de moslims wel.

Rudy Richardson (Voorzitter Multicultureel Netwerk Defensie):
De IFTAR-maaltijd wordt georganiseerd door het Multicultureel Netwerk Defensie, in samenwerking met de hoofddirectie Personeel van het Ministerie van Defensie. Het organiseren van een IFTAR, een gezamenlijke maaltijd waarbij moslimmilitairen en niet-moslimmilitairen en moslimmedewerkers en niet-moslimmedewerkers elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar gaan praten over hoe het is om bij Defensie te werken. Bij een IFTAR-maaltijd nodigen ze als het ware collega's uit en vrienden en kennissen om een maaltijd te delen na zonsondergang en met elkaar te praten over de ervaringen die zij hebben opgedaan met de Ramadan en hoe het werk is dat ze doen bij Defensie.

Mostafa Halali (Multicultureel Netwerk Defensie):
Het is wat anders als je op uitzending bent en het is Ramadan. Is het oorlogstijd of niet? Als het oorlogstijd is dan hoef je niet te vasten. Is het geen oorlog maar bijvoorbeeld een humanitaire missie, dan moet je vasten. Maar je hebt zware arbeid te verrichten. Je mag niet drinken, maar het is in Afghanistan toch 45 graden op sommige momenten en dan wordt de Ramadan inderdaad een moeilijke periode. De realiteit is natuurlijk wel dat je niet altijd in een islamitisch land bent, er kan niet met alles rekening gehouden worden. Maar als ik ervan uitga dat de Nederlande krijgsmacht een organisatie is waarin ik het als moslim goed heb, waarin zaken goed geregeld zijn, zelfs binnenkort imams zullen binnenkomen. En de ervaring leert dat als je jezelf een beetje flexibel opstelt, de organisatie je tegemoet komt.

(Imam leidt gebed)

Imam Mohammed Gaffar Bechan:
De maand Ramadan is die waarin de Koran als een soort richtsnoer voor de mensen werd geopenbaard.

Staatssecretaris Jack De Vries:
Bedankt dat u heeft willen wachten, zodat ik ook het hele programma heb kunnen meebeleven. Want ik wilde graag een presentatie uit de Koran horen en niet voor niks. Ik had graag de wens om iets te horen, inderdaad, over de Ramadan. Over het vasten. Doordat je je iets ontzegt, word je op het moment dat je het mist daarbij bepaald. En krijg je een spiegel voorgehouden van: er is iets om dankbaar voor te zijn. Zoals de imam dat ook zei. En vanuit dat bewustzijn van de Ramadan of het vasten, kun je voor jezelf ook een opdracht destilleren dat we daarmee vanuit onze voorspoed en vrede dat ook aan andere mensen gunnen op deze wereld.

En dan vind ik het gewoon een plicht dat er ook imams zijn binnen onze krijgsmacht. Om recht te doen aan mensen met die achtergrond, die dit lastige werk doen. Defensie is een geweldige samenleving, een samenleving die een voorbeeld is voor Nederland. Dus roep een ieder ook op om kleuriger te worden bij Defensie. Zodat we de volgende keer drie van dit soort zalen nodig hebben om deze avond met elkaar te beleven.

(Arabische muziek)