Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Willemse - van der Ploeg en Omtzigt over reanimatiestop voor 70-plussers

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2874039

22 september 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Willemse - van der Ploeg en Omtzigt (CDA) over reanimatiestop voor 70-plussers (2070827790).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Willemse - van der Ploeg en Omtzigt over reanimatiestop voor 70-plussers (2070827790).

1.
Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel ‘Verzorgingshuis stopt met reanimatie van 70-plusser’?

1.
Ja.

2.
Deelt u de mening dat hier sprake is van ernstige leeftijdsdiscriminatie?

3.
Bent u bereid met spoed een einde te maken aan deze vorm van leeftijdsdiscriminatie? 2 en 3.
Allereerst wil ik verwijzen naar mijn commissiebrief van 4 september jl. (DLZ/KZ-2876886) betreffende dit onderwerp.

De stap om met alle cliënten binnen een zorginstelling individuele afspraken te maken is goed, de wijze waarop deze communicatie is verlopen is betreurenswaardig, mede ook doordat het noemen van een leeftijdsgrens heeft geleid tot verwarring en onrust.

Er is nergens gesteld dat er een algemeen beleid is om 70-plussers niet meer te reanimeren. Ook in St. Pieters en Bloklands Gasthuis is dit niet aan de orde. Zoals ik ook in mijn brief heb geschetst is de leeftijd van 70 jaar op een ongelukkige wijze gecommuniceerd binnen de betrokken zorginstelling. Ik heb geen signalen dat er bij andere zorginstellingen een leeftijdsgrens wordt gehanteerd.

4.
Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in te zetten om in het St. Pieters en Blokland Gasthuis de situatie te controleren?

5.
Bent u bereid de IGZ te vragen te onderzoeken of deze vorm van discriminatie vaker voorkomt in intramurale voorzieningen?

4 en 5.
De IGZ heeft het St Pieters en Blokland Gasthuis gesproken en bezocht. Hierover heeft men mij geïnformeerd per memo op 21 augustus.

Ik zie vooralsnog geen aanleiding om onderzoek te laten doen naar de wijze waarop de sector omgaat met het reanimatiebeleid. In het maatschappelijke debat dat is ontstaan naar aanleiding van de onrust rondom St. Pieters en Bloklands Gasthuis is gebleken dat veel zorginstellingen er vooral naar streven heldere afspraken te maken met hun cliënten. Dat lijkt mij het belangrijkste. Daarnaast wil ik vooral de inzet richten op het bijstellen van de richtlijn (zie antwoorden Wolbert).

Toelichting
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Agema (PVV), ingezonden 20 augustus 2008 (vraagnummer 2070827780)