Antwoorden op kamervragen over het management van New Holland Capital

Antwoorden op kamervragen van het lid van Raak (SP), ingezonden 28 augustus 2008.

1. Vraag
Hoeveel heeft het management van New Holland Capital (NHC), de groep die voor APG Investments in hedge funds belegt, verdiend in 2007? Hoeveel verdienden de individuele
leden van het bestuur en van de raad van commissarissen?

5. Vraag
Waarom zit NHC in New York?
Hoeveel huur betalen zij? Is er in Nederland onvoldoende kennis van hedge funds?

Antwoord op de vragen 1 en 5
New Holland Capital (NHC) is een private onderneming, die eigendom is van het management zelf en geen bestuurders en commissarissen kent. De keuze voor de vestigingsplaats is een keuze van het management van NHC. Ook APG Investments is (als onderdeel van APG Groep N.V.) een private onderneming. Als minister van BZK beschik ik niet over salaris- (of huur)gegevens van APG Investments dan wel van NHC.

2. Vraag
Hoeveel verdienden de bestuursleden en commissarissen bij APG Investments US Inc. zelf in 2007?

2. Antwoord
APG publiceert alleen de salarissen van de Raad van Bestuur van APG Groep N.V. (waaronder die van de Chief Investment Officer). Dat gebeurt in het eerste jaarverslag dat de vennootschap zal publiceren over het boekjaar 2008. De salarissen zijn een afgeleide van die van de voormalige directieraad van ABP die zijn gepubliceerd in het ABP-jaarverslag 2007.

3. Vraag
Is NHC een dochter van APG Investments? Werkt NHC uitsluitend voor APG Investments?

3. Antwoord
NHC is geen dochter van APG. Er is geen sprake van een eigendomsverhouding noch heeft APG zeggenschap over NHC. NHC is een van de circa 50 externe partijen aan wie een deel van het beheer van de beleggingsportefeuille is uitbesteed (via APG). NHC werkt exclusief voor APG.

4. Vraag
Vindt u dat de ambtenaren er recht op hebben te weten hoeveel er van hun pensioengeld wordt uitgegeven aan salarissen van managers? Zo ja, vindt u dan ook dat het uitbesteden
van werkzaamheden de overheid niet ontslaat van de morele plicht om inzicht te verschaffen in de topsalarissen bij de partner of dochter? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Stichting Pensioenfonds ABP is een geprivatiseerd fonds. Het ABP-bestuur, dat bestaat uit sociale partners bij de overheid, is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid (naast het premie- en indexatiebeleid). Via het jaarverslag van de stichting Pensioenfonds ABP wordt inzicht gegeven in de kosten die worden gemaakt voor het beheer van het vermogen van het pensioenfonds. Overheidswerknemers kunnen via de werknemersvertegenwoordigers in het ABP-bestuur dan wel via de deelnemersraad hun invloed uitoefenen op het beleggingsbeleid. De verhouding tussen de kosten van de beleggingen (waaronder salarissen) versus de beleggingsrendementen kan daar ook onderdeel van uitmaken.