VROM-Inspectie helpt met handreiking huisvesting arbeidsmigranten

Ruimte voor arbeidsmigranten heet de handreiking die de VROM-Inspectie in nauwe samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en Aedes vereniging van woningcorporaties heeft vervaardigd. Met de handreiking wil de VROM-Inspectie werkgevers, huisvesters en gemeenten ondersteunen bij het realiseren van fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten.

Nederland zal tot in lengte van dagen tijdelijke én permanente arbeidsmigranten nodig hebben. Dat betekent een permanente behoefte aan tijdelijk onderdak, schrijven de hoogleraren migratiegeschiedenis P. Emmer en L. Lucassen in de inleiding.

De nieuwe handreiking beschrijft praktijksituaties en bevat voorbeelden van huisvestingsvormen die recent zijn gerealiseerd of binnenkort worden gerealiseerd. In twaalf stappen wordt geschetst hoe partijen succesvol samen aan de slag kunnen. De handreiking geeft tips om de behoefte aan huisvesting in kaart te brengen, schetst de juridische speelruimte en geeft aanwijzingen om goed te communiceren met de omgeving. Ook bevat de handreiking suggesties om misstanden aan te pakken. Daarnaast wordt ingegaan op mogelijkheden om deelname van arbeidsmigranten aan de Nederlandse samenleving te stimuleren. In de handreiking zijn de ervaringen verwerkt van de regionale bijeenkomsten met gemeenten, uitzendbureaus en huisvesters (waaronder woningcorporaties) eerder dit jaar.

De handreiking zal het komende jaar digitaal worden geactualiseerd als daar aanleiding voor is.

Download