Cramer wil geld voor klimaatmaatregelen beter regelen

Minister Cramer heeft een voorstel gedaan om de financiering van klimaatmaatregelen beter te regelen. Dat deed de bewindsvrouw eind vorige week op de internationale Southern Lights Dialogue over klimaatverandering in El Calafate in Argentinië, een informele bijeenkomst van twintig prominente milieuministers.

Geld voor klimaatmaatregelen wordt verdeeld over verschillende potjes. De financiering verloopt daardoor traag. Minister Cramer heeft een nieuwe financiële structuur voorgesteld waardoor direct zichtbaar is waar het geld vandaan komt en hoe en waaraan het wordt besteed. Zo kunnen landen sneller gezamenlijk geld uitrekken voor de aanleg van bijvoorbeeld dijken en bossen of het voorkomen van woestijnvorming. De ministers spraken er ook over om meer technologie en kennis te delen tussen rijke en arme landen.

Gastland Argentinië had minister Cramer nadrukkelijk uitgenodig vanwege haar expertise en haar internationaal erkende voortrekkersrol op dit terrein. De bijeenkomst had als doel de Klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties, later dit jaar, voor te bereiden. Eerdere informele ontmoetingen in Groenland, Zuid-Afrika en Zweden waren steeds cruciaal voor het slagen van de VN-klimaatonderhandelingen. Met goedkeuring van de minister-president was Cramer daardoor afwezig bij de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag.

Argentinië en Nederland werken de voorstellen verder uit. Ze worden verder besproken tijdens de VN-bijeenkomst in Warschau (13 en 14 oktober) en de Klimaatconferentie in Poznan (10-12 december).