Antwoorden op kamervragen over de voordracht tot herbenoeming van een ex-gedeputeerde van de eilandsraad van Sint Maarten

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV), ingezonden 26 augustus 2008.

1. Vraag
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de ex-gedeputeerde van de eilandsraad van Sint Maarten, genaamd Buncamper-Molanus wordt voorgedragen voor herbenoeming? 1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Is het u tevens bekend dat deze ex-gedeputeerde, ongeveer een paar maanden geleden, als gedeputeerde van telecommunicatie, haar eigen man heeft aangesteld bij het staatsbedrijf Telem en dat vervolgens via dit staatsbedrijf een subsidie van 25.000 dollar is verstrekt aan een stichting, waarbij zowel Buncamper-Molanus, als haar man nauw betrokken zijn?

2. Antwoord
Ja, met dien verstande dat de echtgenoot van de gedeputeerde met instemming van het eilandsbestuur van Sint Maarten door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van het overheidsbedrijf Telem werd benoemd in de Raad van Commissarissen van Telem.

3. Vraag
Deelt u de mening dat dit een grof en ongelooflijk dom geval is van corruptie, belangenverstrengeling, nepotisme en zelfverrijking? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Goed bestuur betekent onder andere dat bestuurders iedere schijn dienen te vermijden dat er geen sprake zou zijn van objectieve besluitvorming. De eilandsraad van Sint Maarten heeft in dit geval geoordeeld dat gedeputeerde Buncamper-Molanus hier onvoldoende blijk van gaf en dat er sprake was van ongewenste belangenverstrengeling. Ik deel deze mening van de eilandsraad.

4. Vraag
Deelt u de mening dat in het kader van, zoals het kabinet het noemt “good governance”, deze herbenoeming absoluut geen doorgang mag vinden? Zo ja, hoe gaat u dit initiëren? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
De eilandsraad van Sint Maarten heeft op 18 juni 2008 het vertrouwen in de gedeputeerde opgezegd. De eilandsraad heeft echter vervolgens geen procedure tot vervallenverklaring ingesteld. Mevrouw Buncamper had voorafgaand aan de vergadering op 18 juni haar ontslag aangeboden. Formeel kan zij dus worden herbenoemd en is dit niet in strijd met de Eilandenregeling. Overigens heb ik begrepen dat gedeputeerde Buncamper niet meer de portefeuille Telem zal vervullen. Ook heeft haar echtgenoot zich teruggetrokken uit de Raad van Commissarissen van Telem.

5. Vraag
Bent u bereid elke betaling aan Sint Maarten op te schorten totdat de heer en mevrouw Buncamper een andere baan hebben gevonden, niet zijnde een baan betaalt door de overheid?

5. Vraag
Nee. Ik zie geen reden om mijn afspraken met het bestuur van Sint Maarten niet na te komen.

1) Dagblad Amigoe, 22 augustus 2008