Antwoorden op kamervragen over de benoeming in de eilandsraad van Sint Maarten van oud-gedeputeerde Buncamper-Molanus

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 27 augustus 2008.

1. Vraag
Deelt u de zorgen over de herbenoeming in de eilandsraad van voormalig gedeputeerde Buncamper-Molanus op Sint Maarten, die eerder moest aftreden wegens corruptie?

1. Antwoord
Goed bestuur is een van de voorwaarden waar Sint Maarten aan dient te voldoen om land binnen het Koninkrijk te worden. De belangenverstrengeling die zich heeft voorgedaan tussen de gedeputeerde, haar echtgenoot, de overheidsvennootschap Telem en de stichting Sky is the Limit is daarmee niet verenigbaar. Sint Maarten zal moeten werken aan heldere voorschriften en regelgeving op het terrein van corporate governance die deze en andere vormen van belangenverstrengeling voortaan uitsluiten. De herbenoeming van de gedeputeerde is op zichzelf niet in strijd met de regels die zijn vastgelegd in de Eilandenregeling.

2. Vraag
Hoe verhoudt de benoeming van Buncamper-Molanus zich met de eis van goed bestuur, als voorwaarde voor Sint Maarten voor een meer autonome status binnen het Koninkrijk?

2. Antwoord
Zie het antwoord op vraag 1.

3. Vraag
Welke gevolgen heeft de benoeming van Buncamper-Molanus voor de lopende onderhandelingen over een nieuwe status voor Sint Maarten?

3. Antwoord
Geen, zie het antwoord op vraag 1.

4. Vraag
Bent u bereid om in het kader van de onderhandelingen over een nieuwe status voor Sint Maarten de benoeming van Buncamper-Molanus met het bestuur van Sint Maarten te bespreken?

4. Antwoord
Nee, zie het antwoord op vraag 1.

5. Vraag
Welke maatregelen neemt u om de benoeming van Buncamper-Molanus te voorkomen?

5. Antwoord
Geen, zie het antwoord op vraag 1.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Brinkman (PVV), ingezonden 26 augustus 2008 (vraagnummer 2070828380).