Nieuw PRT van start in Uruzgan

In bijzijn van gouverneur Hamdam heeft luitenant-kolonel Michel Hubregtse vandaag in Uruzgan het commando over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) overgedragen aan luitenant-kolonel Ron Hamelink. Tijdens de overdracht ontvingen zowel de militairen als de civiele adviseurs van Ontwikkelingssamenwerking de NAVO-medaille.

De vertrekkende PRT 5 lichting kan terugkijken op een succesvolle periode van opbouwwerk. Driehonderd Afghaanse politiemannen zijn opgeleid, de samenwerking tussen het Afghaanse leger en de politie is verstevigd. Dat leidde onder meer tot rustige districtchefverkiezingen in Chora en een belangrijke inbreng van het PRT tijdens de operatie Pathan Ghar, afgelopen maart.
Verder zijn driehonderd projecten afgerond, waarbij vooral het cash-for-work programma hoge ogen gooit. Daarbij verricht de lokale bevolking de werkzaamheden, waardoor de mensen direct gesteund worden met geld om in hun levensonderhoud te voorzien.

Voor PRT 6 speelt naast de opbouwprojecten de geleidelijke overgang naar een civiel reconstructieteam een grote rol. De nieuwe commandant Hamelink hield zijn team voor dat ze de komende zes maanden werken voor de Afghaanse bevolking. “Het gaat om dat kleine kindje dat een onbezorgde toekomst verdient.”