Balkenende: kabinetsbeleid breed gedragen

Minister-president Balkenende kijkt 'met waardering' terug op de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij constateert een breed draagvlak voor de plannen van het kabinet.

Dat zei minister-president Balkenende tijdens de persconferentie na de ministerraad van 19 september 2008. De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) vonden plaats op 17 en 18 september.

Het debat vond plaats tegen de achtergrond van turbulentie op de internationale financiële markten. 'Wij hebben vertrouwen in de weerbaarheid van de Nederlandse economie', zei Balkenende.

Het kabinet en de Tweede Kamer hebben intensief gedebatteerd, zei Balkenende. Hij constateert dat het kabinetsbeleid breed wordt gedragen.

De minister-president kijkt met waardering terug op het debat. 'Er zijn wezenlijke zaken besproken (...) en op een aantal onderdelen zijn wijzigingsvoorstellen gedaan.'

Moties

De Tweede Kamer heeft tijdens het debat moties aangenomen over onder meer:

  • knelpunten in de infrastructuur helpen oplossen;
  • de vervoerskosten voor mbo-leerlingen onder de 18 jaar terugbrengen;
  • het schoolmaatschappelijk werk uitbreiden;
  • de wijkaanpak versterken met conciërges op scholen en meer wijkverpleegkundigen;
  • de basisinfrastructuur van cultuur versterken.

Balkenende zegde tijdens het debat toe dat het kabinet voor de Algemene Financiële Beschouwingen op de moties zal reageren. Deze beschouwingen vinden plaats tussen 30 september en 2 oktober 2008.

Koopkracht

Tijdens het debat kwam ook de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten aan bod. Balkenende verwees hiervoor naar een brief die het kabinet aan de Tweede kamer heeft gestuurd.

Hierin schrijft het kabinet dat de inkomenseffecten van de nieuwe regeling voor deze groepen nog niet vaststaan. Deze worden nog op detailniveau uitgewerkt. Het kabinet kijkt nog naar mogelijke knelpunten en oplossingen.