Overheidspersoneel meer tevreden over loon dan twee jaar geleden

Overheidswerknemers zijn meer tevreden over hun primaire arbeidsvoorwaarden dan twee jaar geleden. Het aantal ambtenaren dat tevreden is met het loon is gestegen van 45 procent in 2005 naar 53 procent in 2007. Vooral de sectoren Rijk, Rechterlijke Macht, Defensie en Waterschappen laten een grote stijging van de tevredenheid met het loon zien. Ten opzichte van de marktsector loopt de overheid echter nog altijd achter. In de marktsector is 60 procent van de werknemers tevreden met het loon.

De sterke stijging van de tevredenheid met het loon gaat samen met een stijging van de tevredenheid met de baan. Het aantal ambtenaren dat tevreden is met de baan is gestegen van 72 procent in 2005 naar 75 procent in 2007. De daling die toen geconstateerd is, is hiermee grotendeels weer teniet gedaan. Bovendien blijven ambtenaren nog altijd meer tevreden met hun baan dan werknemers in de marktsector (72 procent). De tevredenheid over de organisatie is ook gestegen. In 2007 geeft 56 procent van de ambtenaren aan tevreden te zijn met de organisatie tegenover 51 procent in 2005.

De stijging van de tevredenheid van het overheidspersoneel blijkt uit het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2008 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat dit voorjaar is gehouden. Ruim 57.000 ambtenaren hebben aan dit onderzoek meegewerkt.

In het onderzoek is ook de mening van de ambtenaren gevraagd over vier onderwerpen op het terrein van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: agressie tegen overheidswerknemers, integriteit, diversiteit en administratieve lastendruk.
De agressie van burgers tegen overheidspersoneel is tussen 2005 en 2007 met vier procentpunt toegenomen. In 2007 had 49 procent ten minste een keer te maken met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld, verbale agressie, discriminatie en/of pesten. In de sector Onderwijs en Wetenschappen komt dit vaker voor dan bij Openbaar Bestuur en Veiligheid.

Ambtenaren zijn positiever over de aandacht die er is voor de integriteit van de organisatie dan twee jaar geleden. Helaas is het percentage overheidswerknemers dat vertrouwt op de integriteit van de organisatie niet toegenomen (van 64 procent gedaald naar 62 procent).

Ambtenaren ondersteunen het beleid om te komen tot meer diversiteit in het personeelsbestand. Zij geven gemiddeld als rapportcijfer een 6,6 voor het belang dat zij hechten aan diversiteitsbeleid bij hun werkgever.

Aan administratieve- en registratiewerkzaamheden is politiepersoneel het meeste tijd kwijt. Ruim een derde van hen zegt hier meer dan vier uur per dag mee bezig te zijn. Van alle overheidswerknemers zegt 14 procent meer dan vier uur per dag bezig te zijn met administratieve- en registratiewerkzaamheden.