Individuele beoordeling asielverzoeken Irak

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak besloten tot het beëindigen van het categoriaal beschermingbeleid voor asielzoekers uit Centraal-Irak.

Door de verbeterde veiligheidssituatie in Irak is het volgens Albayrak niet meer nodig om Iraakse vluchtelingen automatisch een tijdelijke verblijfsstatus te geven. Alle asielaanvragen van Iraakse vluchtelingen worden op individuele merites beoordeeld, waarbij de enkele omstandigheid dat een asielzoeker afkomstig is uit Centraal-Irak niet voldoende reden is om een verblijfsvergunning te verlenen.

Bijzondere aandacht zal er zijn voor Iraakse christenen, mandeeërs, yezidi’s en Palestijnen als zogenoemde ‘kwetsbare minderheidsgroepen’. Ook de veiligheids- en mensenrechtensituatie van Iraakse homoseksuelen worden zorgvuldig bekeken.

Staatssecretaris Albayrak heeft op de asielconferentie van 8 en 9 september jl. in Parijs voorstellen gedaan om te komen tot een coherente aanpak binnen de Europese Unie. Zij denkt aan voorwaarden voor succesvolle reïntegratie van terugkerende Irakezen, zowel vanuit de regio als vanuit de Europese Unie. De Europese Commissie ziet mogelijkheden voor financiering van de voorstellen vanuit het Europees Vluchtelingenfonds en het Europees Terugkeerfonds. Op de volgende JBZ-raad van 25 september a.s. worden de besprekingen hierover voortgezet.