Antwoorden op de vragen van Zijlstra over het rookverbod bij zelfstandige werkplekken

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2873966

12 september 2008

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over het rookverbod bij zelfstandige werkplekken (2070827640).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het artikel “Lak aan antiroker Victoria Koblenko”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Zijn de in het artikel geschetste onduidelijkheden rond de grens van het rookverbod bij u bekend? Kunt u aangeven waar u de grens van het rookverbod legt?

Antwoord 2

Uit het artikel blijken mij geen onduidelijkheden ten aanzien van het rookverbod. Regels daarvoor gelden al sinds 2004. Een vrachtwagenchauffeur mag roken in zijn cabine als deze zijn eigendom is. Als de truck van zijn werkgever is, mag er niet gerookt worden. Na de dienst kan bijvoorbeeld een andere vrachtwagenchauffeur in de (rook)cabine plaatsnemen, die dan in de rook van zijn voorganger zit.
Het roken thuis is en blijft een privé-aangelegenheid. Een huisman of huisvrouw mag zelf beslissen of er in huis gerookt wordt.

Vraag 3

Is volgens u een zelfstandige ondernemer in alle gevallen gebonden aan het rookverbod? Mag bijvoorbeeld een zelfstandige truckchauffeur in zijn cabine roken? Zo neen, waarom niet en hoe denkt u een dergelijk verbod te gaan handhaven? Zo ja, mag een truckchauffeur in loondienst ook in zijn cabine roken al is hij/zij een werknemer?

Antwoord 3

Een zelfstandig ondernemer is gebonden aan het rookverbod wanneer hij personeel in dienst heeft. Een zelfstandige truckchauffeur mag roken in zijn cabine. Een truckchauffeur in loondienst mag niet roken in de truck van zijn werkgever. Zoals gezegd: deze regelgeving is al sinds 2004 in werking.

Vraag 4

Mogen zelfstandige ondernemers en werknemers die hun werk thuis uitvoeren daar volgens u wel of niet roken? Zo ja, betekent dit dat ook op andere zelfstandige werkplekken door ondernemers of werknemers gerookt mag worden? Zo neen, hoe verhoudt dit zich met het recht op privacy zoals beschreven in artikel 8 van de Europese conventie van de rechten van de mens, handboek nr. 1? 2)

Antwoord 4

Een zelfstandig ondernemer mag thuis roken. Als hij echter personeel in dienst heeft dan moet hij voldoen aan de rookvrije werkplek. Indien een werknemer in zijn eigen huis aan het werk is (bijvoorbeeld door middel van 'thuiswerken') mag hij daar roken. Dan is inderdaad sprake van een privé-situatie waar het rookverbod niet geldt.

Vraag 5

Deelt u de mening dat indien sprake is van een zelfstandige werkplek het de vrije keuze van ondernemer en werknemer moet zijn of hij/zij daar wil roken? Zo neen, waarom vindt u dat de overheid hier in moet grijpen en daarmee voorbij wordt gegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van de individuele ondernemer of werknemer?

Antwoord 5

Ik neem aan dat u met zelfstandige werkplek bedoelt een werkplek van een zelfstandig ondernemer. Zoals ik in de antwoorden op vraag 3 en 4 al heb aangegeven, geldt dat een zelfstandig ondernemer moet voldoen aan de rookvrije werkplek als hij een horecaondernemer is of als hij personeel in dienst heeft.

1) De Telegraaf, 5 augustus 2008
2) http://www.horeca.org/index.php?base_id=104&language_id=1&erc_doc_id=507&category_id=23&category_type=3&group=