Aanhoudingen in onderzoek naar beleggingsfraude

De FIOD-ECD heeft op 2 september 2008, onder leiding van het Functioneel Parket, een aantal doorzoekingen gedaan in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke beleggingsfraude. Er zijn 3 verdachten aangehouden.

Er is administratie in beslag genomen en er zijn computers in beslag genomen. Daarnaast is er door het BOOM conservatoir beslag gelegd op waardevolle goederen.

Aanleiding tot het onderzoek was een aangifte van de AFM.
De doorzoekingen vonden onder andere plaats in een bedrijfspand van een beleggingsadvieskantoor in Helmond en in 4 woningen in de regio. De 3 aangehouden verdachten zijn voormalige- en huidige directeuren van het beleggingsadvieskantoor. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Het beleggingsadvieskantoor hield zich bezig met beleggingen in levensverzekeringen. De verdenking is dat een in Helmond gevestigde beleggingsmaatschappij vanaf 1 september 2006 obligatieleningen heeft aangeboden met een nominale waarde van € 1.000,- en een minimale afname van 50 stuks. De betrokken gelden zouden worden aangewend voor de aankoop en het beheer van Amerikaanse levenpolissen, zogenaamde 'Life Settlements'. De looptijd van de belegging is uiterlijk 7 jaar tegen een couponrente van 9% per jaar. Met het product werd landelijk, onder meer op internet, geadverteerd.

In totaal is er zo'n 33 miljoen euro ingelegd door particulieren. Een substantieel deel hiervan is vermoedelijk gebruikt voor privédoeleinden zoals huizen en auto's. Er zijn naar schatting zo'n 500 betrokken beleggers. Het bedrijf was op het moment van de doorzoekingen nog steeds actief.

De FIOD-ECD zal de betrokken beleggers in de loop van het onderzoek actief gaan benaderen. Voor vragen kunnen zij nu reeds terecht bij de Belastingdienst/FIOD-ECD, kantoor Eindhoven, telefoon nummer 040-2656500.