Veiligheid, stabiliteit en respect

Het beleid van het kabinet steunt op zes pijlers. Samen geven ze perspectief op een sterk en schoon land waarin iedereen zich veilig kan voelen. Met een overheid als bondgenoot. Pijler 5: Veiligheid, stabiliteit en respect. Het kabinet streeft naar een samenleving waarin mensen zich veilig voelen en respectvol met elkaar omgaan. Om dit te bereiken wordt in 2009 een aantal maatregelen getroffen. Het kabinet blijft ook in 2009 inzetten op de bestrijding van criminaliteit. Een kwart minder criminaliteit is het doel voor 2010.
Bijvoorbeeld door in te zetten op veiligheidshuizen. Hierin werken
gemeenten, jeugd- en zorginstellingen, deze kabinetsperiode 500 extra wijkagenten opgeleid en ingezet. Het aantal fietsendiefstallen loopt al terug, vorig jaar al met 72.000 en in 2010 naar verwachting met 100.000. Jongeren drinken veel en beginnen daar steeds jonger mee wat veel overlast veroorzaakt.
Om misbruik te voorkomen wordt het bezit van alcohol door jongeren onder de 16 jaar strafbaar gesteld. Verder is strenger toezicht op het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In 2009 mag een aantal gemeentes zelf controles uitvoeren op de verkoop van alcohol. Duidelijk moet zijn dat geweld geen oplossing biedt. Gedragscodes en bemiddeling kunnen daarbij helpen.
Er moet een maatschappelijke discussie komen over hoe we met elkaar omgaan in de maatschappij. Agressie tegen werknemers met een publieke taak zoals brandweer, politie en ambulancemedewerkers wordt in 2009 hard aangepakt. Er komt een voorlichtingscampagne voor respect en tegen geweld.
Om overlast en verloedering tegen te gaan heeft het kabinet maatregelen genomen. Zo kan een gebiedsverbod opgelegd worden aan notoire overlastgevers. Jongeren onder de twaalf jaar die overlast veroorzaken worden voortaan geregistreerd en ouders worden actief aangesproken op het gedrag van hun kinderen. In een veilige en respectvolle samenleving hoort geweld niet thuis. Zo'n samenleving bereiken we alleen als iedereen een steentje bijdraagt.