Van Bijsterveldt opent Taalkr8!-dag op Stanislascollege

Op 11 september heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs op het Stanislascollege in Delft het startsein gegeven voor de Taalkr8!-dag.

Daar waren ruim 400 leerlingen de hele dag creatief bezig geweest met taal. Van Bijsterveldt benadrukte dat jongeren niet vroeg genoeg kunnen beginnen met taalontwikkeling. Er zullen taalniveaus komen waaraan een leerling moet voldoen. “Als blijkt dat je achterloopt, kan de school je op tijd helpen met extra ondersteuning”, aldus de staatssecretaris.

Het Stanislascollege organiseerde de Taalkr8!-dag met onder andere workshops bodylanguage en reclameteksten schrijven. Ook trad rapper Vincent van de Steen op, die samen met de leerlingen rapte over de kracht van taal.


Taalkr8! is een workshopprogramma waarmee vmbo-scholen het belang, maar vooral ook het plezier in taal overdragen aan de leerlingen. Daarnaast heeft Taalkr8! als doel om het taalbeleid van de school ter discussie te stellen en te verbeteren. Na de algemene opening konden de leerlingen van het Stanislascollege kiezen uit maar liefst zeventien verschillende workshops. Allemaal in het teken van taalkracht.

Taalkr8!-dag is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven onder het voorzitterschap van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden: “Taalkracht is de vaardigheid waarmee we met woorden omgaan. Taalkracht is het vermogen om goed te kunnen lezen en schrijven. Het helpt ons elkaar te begrijpen. Taalkracht bepaalt in zoveel opzichten onze toekomst.”

Volgens Henrique Dekkers, locatiedirecteur van Stanilascollege, is de strekking van de Taalkr8!-dag het volgende: “Taal moet je niet vermijden, maar moet je juist stimuleren". Door gemotiveerd met taal bezig te zijn haal je taalachterstanden eerder in dan wanneer je het vermijdt”, volgens Dekkers.

Van 8 tot en met 13 september is het de Week van de Alfabetisering. Deze week staat geheel in het teken van het belang van geletterdheid. Door heel Nederland vinden deze week activiteiten plaats als de Taalkr8!-dag. Kijk voor meer informatie op www.weekvandealfabetisering.nl.