Geiten worden gevaccineerd tegen Q-koorts

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil niet-drachtige melkgeiten en melkschapen vaccineren tegen Q-koorts. Dat heeft ze vanmiddag gemeld in de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg Dierenwelzijn.

Er wordt op dit moment een vaccinatieplan gemaakt voor het vaccineren van 40.000 dieren in een gebied van 45 kilometer rondom Uden in Noord Brabant. Dit gebied is gekozen omdat zich daar de meeste humane gevallen van Q-koorts hebben voorgedaan. De precieze begrenzing van het gebied moet nog worden vastgesteld.

Toelaten

Het Q-koorts-vaccin is in Nederland niet geregistreerd. Voordat er daadwerkelijk gevaccineerd kan gaan worden, moet het Bureau Diergeneesmiddelen een advies afgeven over een vrijstelling. Het vaccin wordt beoordeeld op veiligheid en op werkzaamheid. Dat gaat twee weken duren.

Als het vaccin wordt toegelaten kan het Franse farmaceutische bedrijf CEVA half oktober 80.000 doses vaccin leveren, zodat er in de tweede helft van oktober met het vaccineren kan worden begonnen. De vaccinatie geschiedt op grond van vrijwilligheid. De kosten van het vaccin komen voor rekening van de Rijksoverheid, de dierenarts is voor rekening van de veehouders.

Onderzoek

Er is nog heel veel onbekend over de epidemiologie van de ziekte en over het vaccin. Daarom zal gedurende en na de vaccinatiecampagne onderzocht worden in hoeverre het vaccineren effectief is.