Blijven zoeken naar evenwicht

De biodiversiteit in Nederland staat onder druk, zo staat in de Natuurbalans 2008. "En ik ben het met u eens", reageerde minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij kreeg vanmorgen in Perscentrum Nieuwspoort de Natuurbalans aangeboden. Haar collega minister Cramer van volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) kreeg de Milieubalans 2008.

De Natuur- en Milieublans is een uitgave van het nieuwe Planbureau voor de Leefomgeving. Dit is een fusie van het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ruimtelijk Planbureau.

In de Natuurbalans staat onder meer dat de Noordzee en de Waddenzee de afgelopen jaren schoner zijn geworden, maar nog niet genoeg om te voldoen aan de eisen van de kaderrichtlijn Water. In de Waddenzee is ook de natuurkwaliteit verbeterd, in de Noordzee nog niet. Verder schrijft de Natuurbalans dat het visserijbeleid heeft bijgedragen aan de vermindering van de overbevissing. Maar het heeft niet alle vissoorten uit de gevarenzone kunnen houden.

De Noordzee is de afgelopen 25 jaar warmer geworden. Mede hierdoor komen er tegenwoordig vissoorten voor, zoals zeebaars, die voorheen zelden zo noordelijk kwamen. De klimaatverandering brengt volgens de Natuurbalans ook kansen voor de natuur. Als de plannen voor aanpassing aan de klimaatverandering, waaronder getijdenopeningen in de Afsluitdijk en de Deltawerken zó worden gevoerd dat zoet en zout water mengen, dan kunnen er planten en dieren terugkomen die jaren geleden zijn verdwenen.

Biodiversiteit

"Het blijft moeilijk om een goede balans te vinden tussen menselijk activiteiten enerzijds en biodiversiteit anderzijds", zei minister Verburg in een eerste reactie. "Maar die weegschaal is op een aantal gebieden wel in evenwicht. Ook constateert de Natuurbalans dat het in het verleden ingezette beleid op het gebied van natuur en biodiversiteit vruchten begint af te werpen."

"We blijven zoeken naar het evenwicht. Het evenwicht tussen menselijke activiteiten en het instandhouden van een aantrekkelijk landschap dat onontbeerlijk is voor ons welzijn. En het zoeken naar de balans tussen menselijk handelen enerzijds en ruimte voor biodiversiteit anderzijds. Immers, biodiversiteit is van levensbelang. Van dieren, planten en andere organismen kunnen we niet alleen genieten, maar ze leveren ook vitale grondstoffen en vitale ecosysteemdiensten."

"Dit zijn waarheden die op mijn ministerie in marmer zijn gebeiteld. En daar proberen we dus altijd naar te handelen. Maar dat is in Nederland, als een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, niet altijd een eenvoudige zaak. Vaak is het een kwestie van de juiste mensen bij elkaar brengen. Met 'intelligent koppelen' kunnen we werken aan oplossingen", aldus minister Verburg.