Betere begeleiding jeugdigen in Justitiële Jeugdinrichtingen

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) en de Jeugdreclassering gaan intensief met elkaar samenwerken bij de begeleiding van jeugdigen tijdens en na het verblijf in een JJI.

Staatssecretaris Albayrak heeft tijdens een bijeenkomst in Utrecht met professionals uit de jeugdsector de aftrap gegeven voor de landelijke invoering van het zogenaamde netwerk- en trajectberaad.

Voor iedere jongere die in JJI verblijft worden afspraken gemaakt over het traject dat de jongere zal doorlopen, zowel tijdens het verblijf in de JJI als in de nazorgfase daarna. Binnen een week na instroom wordt een jongere besproken in het netwerkberaad, waarin RvdK, JJI en Jeugdreclassering zijn vertegenwoordigd.

Naast het netwerkberaad wordt ook het trajectberaad ingevoerd. Dit beraad wordt niet binnen de JJI gehouden, maar in de regio waar de jongere woont en weer zal gaan wonen. Daar vindt in aansluiting op net netwerkberaad overleg plaats tussen de betrokken ketenpartners die de jongere na uitstroom uit de JJI zullen begeleiden. Ook de gemeente wordt daarbij betrokken.

Doel van de nieuwe werkwijze is om de begeleiding zodanig te verbeteren dat het risico op recivide wordt verminderd. Deze doelstelling maakt deel uit van het Programma Aanpak Jeugdcriminaliteit.