Antwoorden op kamervragen over de voorgenomen bezuiniging op de politie

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP), ingezonden 28 juli 2008.

1. Vraag
Kent u de inventarisatie van de politiebond ACP, waaruit blijkt dat de voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro op de politie 1.000 tot 1.200 arbeidsplaatsen kan kosten, ook bij de recherche en het blauw op straat? 1)

1. Antwoord
Nee.

2. Vraag
Herinnert u zich uw belofte dat deze bezuiniging niet ten koste zou gaan van arbeidsplaatsen?

2. Antwoord
Ik herinner mij niet gezegd te hebben dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van arbeidsplaatsen bij de politie. Over de afspraken die ik daarover met de korpsbeheerders heb gemaakt heb ik u geïnformeerd met mijn brief van 5 november 2007 (28 824 29 628 nr. 35). Afgesproken is dat de besparingen ten eerste gevonden worden in de samenwerking op het terrein van inkoop en besparingen bij de bovenregionale voorzieningen en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN). Daarnaast zullen korpsen besparingen zoeken in de materiële kant. Pas in derde instantie, indien de taakstelling op deze manier niet geheel ingevuld kan worden, zal er zo mogelijk gezocht worden naar personele besparing op de overhead maar niet op blauw op straat of opsporing.
Met korpsen heb ik afgesproken dat de personele effecten maximaal 800 fte’s bedragen. Ook heb ik daarbij afgesproken dat deze 800 fte’s worden opgevangen binnen de afgesproken bandbreedte op sterkteafspraken van -2,5% en +2,5% en niet ten koste mogen gaan van blauw op straat en opsporing.
Voor het overige wil ik u wijzen op het feit dat door het kabinet extra gelden aan de korpsen zijn toegekend voor 500 extra wijkagenten en 500 forensisch assistenten. Per saldo zal het aantal arbeidsplaatsen dus stijgen en niet dalen. Met mijn brief van 7 juli 2008 heb ik u geïnformeerd dat de eerder afgesproken sterkte voor het jaar 2010 gerealiseerd zal worden.

3. Vraag
Is het waar dat de genoemde bezuiniging er mede toe leidt dat minder mensen worden aangemeld bij de politieopleiding?

3. Antwoord
Voor 1 oktober 2008 adviseert de Politie Onderwijsraad mij over de verdeling over de korpsen van het totaal aantal aspiranten dat in 2009 een opleiding gaat volgen. De voorlopige opgaven van de korpsen wijzen inderdaad op een lager aantal dan waar vorig jaar rekening mee is gehouden. De genoemde taakstelling kan hier mede debet aan zijn maar daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op een lager aantal aspiranten, bijvoorbeeld doordat personeel er voor kiest om langer in dienst te blijven dan waar eerder rekening mee is gehouden. De Taskforce Personeelsvoorziening Politie, een samenwerkingsverband van de Raad van Hoofdcommissarissen, de Politieacademie en mijn departement, zal mij hierover op korte termijn adviseren. In dit advies zal ook het meerjarige perspectief betrokken worden.

4. Vraag
Waarom legt u de verantwoordelijkheid voor de genoemde bezuiniging bij de korpsleidingen?

5. vraag
Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat de voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro ten koste gaat van arbeidsplaatsen, in het bijzonder bij de recherche en het blauw op straat?

Antwoord op de vragen 4 en 5
Met korpsen heb ik afspraken gemaakt over de voorwaarden waarbinnen de taakstelling ingevuld dient te worden. De daadwerkelijke invulling ervan is een verantwoordelijkheid van de korpsen. Ik ben nog in afwachting van de voorstellen van de korpsen hierover. Ik zal korpsen om verantwoording vragen, mochten de gemaakte afspraken niet nagekomen worden.
Hiermee meen ik voldoende geborgd te hebben dat de taakstelling niet ten koste gaat van blauw op straat en capaciteit bij de opsporing.

1) NOVA, 24 juli 2008