Staatssecretaris Tineke Huizinga geeft startsein vervanging sluizen

Op maandag 8 september vond de bijeenkomst ‘Brabantse Kanalen in Beeld’ plaats. Deze bijeenkomst liet zien dat de kanalen in Brabant nog veel mogelijkheden bieden voor de scheepvaart en het watergebonden bedrijfsleven. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat gaf officieel het startsein voor het vervangen van drie oude sluizen in de Zuid-Willemsvaart. Daarnaast stond ze stil bij het onlangs genomen Tracébesluit voor de omlegging van ditzelfde kanaal om de stad ’s-Hertogenbosch. De investeringen zijn niet alleen waardevol voor de scheepvaartsector. ‘Containervaart is booming en de binnenvaart beantwoordt daarnaast ook aan onze wens om energiezuinig te transporteren’, aldus Tineke Huizinga.

De overheid wil de bereikbaarheid van Zuidoost-Brabant over water behouden en verbeteren. Daarom worden de Brabantse Kanalen geschikt gemaakt voor grotere schepen, klasse IV in scheepstermen. Tijdens een vaartocht over de Zuid-Willemsvaart waren rijk, provincie, gemeenten, waterschap en bedrijfsleven bijeen om hierover van gedachten te wisselen.

Voor de scheepvaart is de investering in de Brabantse Kanalen noodzakelijk. De huidige klasse II vaarweg met de oude sluizen maakt dat het voor verladers niet lonend is te investeren in moderne en grote schepen. Ook de containerterminals opereren in een sterk concurrerende markt. Schaalvergroting is nodig voor het voortbestaan. Daarnaast zorgt investeren in de vaarwegen er ook voor dat er in de toekomst minder vrachtverkeer op de wegen rijdt.

Het project Brabantse Kanalen van Rijkswaterstaat bevat de volgende deelprojecten:

  • Vervangen van de sluizen 4, 5 en 6 in de Zuid-Willemsvaart (traject Veghel - Helmond);
  • Verruiming Wilhelminakanaal en vervangen sluizen II en III door één nieuwe sluis;
  • Verruiming en verbetering huidige kanaaltracé Den Dungen - Veghel;
  • Realisatie omlegging Zuidwillemsvaart van Den Dungen naar de Maas.