Antwoorden op kamervragen over het onder druk komen te staan van operationele functies bij de politie

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV), ingezonden 19 augustus 2008.

1. Vraag
Heeft u kennisgenomen van het artikel “Operationele functies toch onder druk”?1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Kunt u ontkennen dat de politieregio’s de bezuinigingen, geheel of gedeeltelijk afwimpelen op het operationele politiedeel, dus de politieman en vrouw “in blauw”? Zo ja, kunt u garanderen dat de bezuinigingen op de politie niet ten koste gaat van de hoeveelheid politie op straat? Zo neen, kunt u aangeven, per regio hoe en op welke wijze elke politieregio deze bezuiniging doorvoert?

4. Vraag
Deelt u de mening, dat uw bezuinigingen op de politie, juist het tegenovergestelde bereiken dan het kabinet voor ogen had, namelijk minder politie “in blauw” op straat? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?

5. Vraag
Bent u bereid de politieregio’s strakker te sturen, zodat de bezuinigingen in ieder geval niet ten koste gaan van de opsporende en operationele functies in de politieregio’s? Zo ja hoe gaat u dit initiëren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 2, 4 en 5
Over de afspraken die ik daarover met de korpsbeheerders heb gemaakt heb ik u geïnformeerd met mijn brief van 5 november 2007 (28 824 29 628 nr. 35). Afgesproken is dat de besparingen ten eerste gevonden worden in de samenwerking op het terrein van inkoop en besparingen bij de bovenregionale voorzieningen en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN). Daarnaast zullen korpsen besparingen zoeken in de materiële kant. Pas in derde instantie, indien de taakstelling op deze manier niet geheel ingevuld kan worden, zal er zo mogelijk gezocht worden naar personele besparing op de overhead maar niet op blauw op straat of opsporing.
De daadwerkelijke invulling hiervan is een verantwoordelijkheid van de korpsen. Ik ben nog in afwachting van de voorstellen van de korpsen hierover. Ik zal korpsen om verantwoording vragen, mochten de gemaakte afspraken niet nagekomen worden.
Hiermee meen ik voldoende geborgd te hebben dat de taakstelling niet ten koste gaat van blauw op straat en capaciteit bij de opsporing.

3. Vraag
Is het waar dat politieregio’s door te voldoen aan de bezuinigingen, minder mensen in schaal 6 opleiden en hiervoor in de plaats meer mensen in schaal 3 en 4 opleiden?

3. Antwoord
De korpsen hebben medio juni hun onderwijsopgave aan de Politieacademie gedaan. Voor 1 oktober 2008 adviseert de Politie Onderwijsraad mij over de afstemming tussen het aanbod van en de vraag naar politieonderwijs. Mochten er opvallende verschuivingen zijn in de aanmeldingen, dan zal de Politie Onderwijsraad mij hierover adviseren.

1) www.politiebond.nl, 15 augustus 2008