Reactie staatssecretaris op rapport Deltacommissie

Commentaarstem: Wat is het belang dat er nu een langetermijnvisie Water komt?

Staatssecretaris Huizinga: Eigenlijk direct bij mijn aantreden heb ik de Commissie Veerman ingesteld. Dat is een kabinetscommissie, een staatscommissie geworden, om advies te geven over hoe we Nederland, ook over honderd jaar, veilig houden. Dat heb ik gedaan omdat we allemaal weten dat niet alleen Nederland veranderd is, maar dat ook het klimaat gaat veranderen en dat betekent dat wij maatregelen zullen moeten nemen om ons land veilig te houden. Vaak zie je dat maatregelen worden genomen naar aanleiding van een ramp, denk maar aan onze eigen ramp in 1953 of kijk naar New Orleans waar een enorme ramp nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Ik wil dat voorkomen. We weten met zijn allen dat een overstroming heel veel maatschappelijke ontwrichting, schade, mensenlevens zal kosten, dat wil ik niet. En dus wil ik nu de juiste maatregelen treffen om te zorgen dat die ramp er nooit komt.

Commentaarstem: Hoe ziet de Nederlandse kust er over honderd jaar uit?

Staatssecretaris Huizinga: Over honderd jaar vooruit kijken dat lukt natuurlijk niemand. Ik kan daar ook geen sluitend antwoord op geven. Maar ik denk wel dat de kans groot is dat onze kustlijn, het strand, breder zal zijn. Want een van de aanbevelingen die de commissie Veerman doet om onze veiligheid te waarborgen is door veel meer zand naar de kust te brengen. Het meeste van dat zand zal onderwater zijn, een gedeelte zal ook bovenwater komen waardoor je een bredere kustlijn hebt. Dat geeft heel veel kansen voor recreatie en natuur.

Maar er zullen ook plaatsen zijn waar we bijvoorbeeld een brede dijk gaan maken, zodat mensen boven op de dijk kunnen wonen. Ik kan me ook voorstellen dat er dijken komen waar het water wel overheen kan gaan, maar die niet zullen doorbreken en dan krijg je nog weer een andere kustlijn. Dus het zal gevarieerd zijn, maatwerk, de juiste kust op de juiste plek.

Commentaarstem:
De Commissie vindt dat we Nederland tien keer veiliger moeten maken. Zijn we nu niet veilig?

Staatssecretaris Huizinga: Ja, we zijn nu veilig, we zijn zelfs de best beveiligde delta. Maar het is wel een feit dat Nederland veranderd is in de jaren nadat de eerste Deltacommissie de normen heeft vastgesteld. Ik ben al bezig op het ministerie om te kijken hoe we de normen kunnen aanscherpen, meer kunnen brengen bij de eisen van deze tijd. Dat we niet alleen rekening gaan houden met economische schade, maar ook rekening houden met het belang van het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting. En dat betekent dat de normen aangescherpt moeten worden. Ik ben ook erg blij dat deze aanbeveling van Veerman dat streven van mij ook steunt. Veerman zegt zelfs: tien keer veiliger, nou ik zou zeggen laten we daar met zijn allen hard aan werken, want dan weten we zeker dat we ook over honderd jaar nog steeds veilig zijn.