Kamervragen over hoogte brandstofprijzen

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Uw brief (Kenmerk): 7 augustus 2008

Ons kenmerk: DV/2008/649 U

Onderwerp: Vragen van de leden leden Wilders, Madlener en Van Dijck over het bericht dat de brandstofprijzen in twaalf jaar zijn verdubbeld

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens de Minister van Verkeer en Waterstaat toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Wilders, Madlener en Van Dijck (allen PVV) over het bericht dat de brandstofprijzen in twaalf jaar zijn verdubbeld.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

2070826890

Antwoorden naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de leden Wilders, Madlener en Van Dijck (allen PVV) aan de ministers van Financiën en van Verkeer en Waterstaat over het bericht dat de brandstofprijzen in twaalf jaar zijn verdubbeld. (Ingezonden 6 augustus 2008)

1. Bent u bekend met het bericht 'Brandstofprijzen in twaalf jaar verdubbeld'?⊃1;

Ja.

2. Viel u ook van uw stoel toen u las dat sinds 1996 benzine 92 procent duurder is geworden en diesel zelfs 124 procent?

Nee.

3. Wat gaat u doen om te voorkomen dat de automobilist in 2020 meer dan 3 € betaalt voor een liter benzine?

De prijsstijgingen van benzine en diesel in de afgelopen twaalf jaar zijn in belangrijke mate een direct gevolg van de ontwikkeling van de wereldmarktprijzen van ruwe olie. Ook de door deze leden veronderstelde prijsstijging voor een liter benzine in de komende twaalf jaar zal voornamelijk buiten de invloedssfeer van de minister van Financiën plaatsvinden. Ter illustratie het volgende.
Op 1 januari 1996 bedroeg de accijns voor ongelode benzine ongeveer € 0,52 per liter. Thans bedraagt deze € 0,69 per liter. Uitgaande van een gangbare prijs in juni 2008 (peilmaand CBS) van ongeveer € 1,61 per liter en de prijs in 1996 van ongeveer € 0,85 cent is sprake geweest van een prijsstijging van ongeveer € 0,76 in de afgelopen 12 jaar. Deze prijsstijging kan dus voor slechts € 0,17 worden toegerekend aan accijns.
De prijsstijgingen zoals het CBS deze meldt hebben zich ook voornamelijk voorgedaan in de afgelopen anderhalf jaar. Tussen januari 2007 en juni 2008 is de prijs van een liter benzine gestegen met ongeveer € 0,33 per liter. Ongeveer 45% van de prijsstijging van de afgelopen twaalf jaar (euro 0,76) heeft zich dus voorgedaan in de afgelopen 18 maanden. Ik wil hierbij benadrukken dat in die tijd de accijns van benzine niet is verhoogd, maar alleen reëel constant gehouden door het tarief aan te passen aan de inflatie.

4. Bent u bereid eindelijk het gestolen kwartje van Kok aan de automobilist terug te geven? Zo neen, waarom niet?

Naar aanleiding van de door deze leden gebruikte kwalificatie ('gestolen') merk ik op dat de hier bedoelde accijnsverhoging bij wet in formele zin is vastgesteld (Wet van 4 juli 1991, Staatsblad 1991, 344). Het wetsvoorstel dat tot deze wet heeft geleid is door de Staten-Generaal aanvaard. De term 'gestolen' acht ik in dit verband dan ook op zijn minst ongepast, niet alleen in de richting van het kabinet maar ook in de richting van het parlement.
Voor het overige verwijs ik deze leden kortheidshalve naar het antwoord op een identieke vraag van het lid Wilders (Groep Wilders; ingezonden 8 september 2005). Het antwoord is opgenomen in Aanhangsel van de Handelingen, Kamerstukken II 2005/06, nr. 51.

⊃1; O.a. cbs.nl, NOS teletekst en elsevier.nl, 4 augustus 2008