Angstig avontuur duikers Curaçao

Door inzet van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine zijn de vier duikers, die begin deze week bij Klein Curaçao werden vermist, gered. Op de video vertelt één van hen over hun angstige uren op zee.

Het reddingscoördinatiecentrum ontving maandagmiddag de melding dat de duikers niet waren teruggekeerd van een bootduik nabij Klein Curaçao. De Kustwacht startte onmiddellijk een zoekactie met varende en vliegende eenheden. Ook het stationsschip van de marine Hr.Ms. van Speijk en de Citizens Rescue Organisation zochten mee. De Dash-8, het maritieme patrouillevliegtuig van de Kustwacht, ontdekte hen uiteindelijk dinsdagochtend, twee uur na zonsopkomst.

De duikers, onder wie het hoofd van het reddingscoördinatiecentrum op Curaçao, hadden inmiddels zestien uur lang in de Caribische Zee gedobberd. Ze verkeerden naar omstandigheden in goede gezondheid.

“Ze zien ons wel” dachten de duikers in eerste instantie toen ze de vliegtuigen boven zich hoorden. Maar in de duisternis die viel lukte het niet hen te vinden. “En wij hadden ook niets aanwijsbaars, alleen wat felle kleuren”, aldus één van hen. Met de redding de volgende ochtend om 08.00 kwam er een einde aan hun nachtmerrie.

Commandant Peter Kwant:
Gisteravond omstreeks zes uur kregen wij een melding dat er vier duikers vermist waren rondom Klein Curacao. En vanmorgen omstreeks acht
uur heeft het kustwachtvliegtuig de duikers aangetroffen, wij waren op dat moment vlakbij en hebben de duikers uiteindelijk in goede gezondheid aan boord kunnen nemen.

Drenkeling:
We hebben jullie voorbij zien komen en gehoord, er gaat echt vanalles door je heen. Je denkt: ze zien mij wel, in de zee. Maar uiteindelijk zie je dat dus gewoon niet, we zijn zo klein en hadden niks reflecterends, alleen wat felle kleuren maar dat zag je dus bijna niet. We dachten een paar keer: ze hebben ons gezien! Maar dan toch niet... Op het moment dat we jullie zagen voelde het als het einde van de nachtmerrie, want ik dacht dat het nog onwijs lang zou gaan duren. We waren heel erg opgelucht en blij en gelukkig zijn we ook allemaal nog in goede gezondheid.