Van Middelkoop bezoekt troepen Afghanistan

Minister Eimert van Middelkoop was de afgelopen dagen bij de Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij woonde daar, samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, onder meer opnames bij van de talkshow Pauw & Witteman.

Op Kandahar Air Field reikte hij samen met Van Uhm de NAVO-medaille uit. Naast de Air Taskforce van de luchtmacht werken op Kandahar ook militairen bij het Joint Support Detachement, het Command Kandahar Air Field, het Contigentscommando, de National Intelligence Cell en de staf van Regional Command South.

In Tarin Kowt ging het gezelschap onder anderen op bezoek bij gouverneur Hamdam van Uruzgan. Ook waren ze, samen met GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema, tafelgast bij Pauw & Witteman. Het tweetal nam op Kamp Holland de eerste twee talkshows van het nieuwe seizoen op. Deze worden op 8 en 9 september uitgezonden. Van Middelkoop en Van Uhm bezochten verder de militairen op Camp Hadrian in Deh Rawod.

Van Middelkoop zei trots te zijn op het goede werk dat de militairen verrichten en bracht hen de waardering van de hele ministerraad over. “Jullie zijn er voor het waarborgen en uitbreiden van de stabiliteit in Uruzgan. Hiermee scheppen jullie de belangrijkste basisvoorwaarde voor de opbouw van dit geteisterde land.Een paar jaar geleden was het centrale gezag hier nagenoeg afwezig en zeker niet bij machte de eigen bevolking veiligheid te bieden. Nu heeft Nederland een duidelijk stempel gezet op deze provincie en op de Afghaanse krijgsmacht. Dit zal lang in de Nederlandse en Afghaanse herinnering achterblijven.”