Zwolle omarmt mediation-techniek

Staatssecretaris Bijleveld en burgemeester Meijer hebben in Zwolle 11 certificaten uitgereikt aan ambtenaren die speciaal zijn opgeleid als mediator. Zwolle is een van de pionier-gemeenten die gebruik maken van mediation en pre-mediation. Dat wil zeggen: dat er zoveel mogelijk wordt geprobeerd om conflicten sneller op te lossen. Of beter nog: om conflicten te voorkomen. Daarbij wordt gekozen voor een
persoonlijke benadering richting burgers en bedrijven waarbij direct wordt gedacht aan oplossingen.

Meijer: We zijn hier ook al vroeg in de jaren '90 met buurtbemiddeling begonnen, en nu ook met mediation. Overijssel is daar ook een voorloper in geweest, dus we zaten ook dicht bij het vuur. Maar toch vooral omdat je merkt dat als je mediation inzet of als je houding voor het oplossen van een conflict anders wordt, dat mensen ook gewoon meer tevreden eruit komen. Nou, daar krijg je zelf ook een beter gevoel van.

Van Dop: Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad. Mensen blijven iedere keer eigenlijk verrast dat je ze benadert. Dat je belt en dat je langskomt. En dat enthousiasmeert mij ook iedere keer weer om toch hiermee door te gaan.

Bijleveld: De meeste burgers in Nederland ergeren zich echt enorm aan het feit dat er niet geluisterd wordt als zij een vraag stellen aan de overheid. En dat wil ik tegengaan. En dat kan op deze manier.

Vraag: Dat klinkt heel logisch. Maar waarom gebeurde dat nog niet eerder? Bijleveld: Ja, we waren altijd heel erg geneigd om vanuit een
juridische benadering te kijken, klopt het of klopt het niet. Maar niet naar 'waarom vragen mensen nou iets'. En dat is toch wat wij als publieke dienstverleners zouden moeten doen dus we proberen dit nu met het pionieren waar Zwolle dan een gemeente van is die daaraan begonnen is uit te zetten over het hele land zodat er meer gekeken wordt naar: wat zit er nou eigenlijk achter de vraag van mensen.