Secretaris-generaal NAVO bezoekt Koninklijke Marine

Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO, heeft gisteren met minister van Defensie Eimert van Middelkoop een bezoek gebracht aan de Koninklijke Marine in Den Helder. Luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk, de Commandant Zeestrijdkrachten, ontving zijn gasten aan boord van het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt.

Het gezelschap kreeg uitleg over de recente missies van de Koninklijke Marine. De nadruk lag hier op de manschappen van het Korps Mariniers in Tsjaad en Afghanistan. Het betrof de vele kleinere eenheden die zijn uitgezonden als onderdeel van een grotere missie. Bijvoorbeeld de Unit Interventie Mariniers, die bij Somalië schepen van het World Food Programme tegen piraten beschermde, de operators van de Maritime Special Operations die in Afghanistan met de commando's de Special Forces van de Task Force Uruzgan vormden, en individuele mariniers die in de Operational Mentor and Liaison Teams het Afghaanse leger in Uruzgan trainden.

Ter afsluiting bedankte de secretaris-generaal tijdens een buitengewone Alle Hens de troepen voor hun getoonde inzet: "Als secretaris-generaal heb ik een unieke positie om krijgsmachten te kunnen vergelijken, en de Nederlandse krijgsmacht, en het Korps mariniers in het bijzonder, opereert aan de absolute top. Het is een zware inzet die Nederland pleegt, maar het is de moeite waard."