Albyarak neemt symbolisch afscheid van verplicht procuraat Laatste rolbehandeling ’oude stijl’

Staatssecretaris Albayrak was op 27 augustus aanwezig op het Paleis van Justitie bij een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de afschaffing van het verplicht procuraat. Op 1 september 2008 treedt de Wet afschaffing procuraat en invoering elektronisch berichtenverkeer in werking.

Voortaan kunnen advocaten zelf optreden bij civiele rechtszaken in een ander arrondissement. Ze zijn niet meer verplicht daarvoor een collega-advocaat, een procureur, in te schakelen. Het verplicht procuraat houdt in dat in civiele rechtszaken een advocaat alleen zaken op eigen naam mag doen in zijn eigen arrondissement (bij zijn “eigen” rechtbank of hof).

Verder regelt de wet de invoering van het elektronisch rolberichtenverkeer. Advocaten kunnen de rolberichten (de administratieve en procedurele kant van een zaak) rechtstreeks via een beveiligd elektronisch systeem aan de rechtbank doen toekomen. Dat gebeurde eerder door tussenkomst van een procureur op een mondelinge rolzitting of op een schriftelijke rolbehandeling.

Het verdwijnen van de figuur van de procureur in het Nederlands rechtssysteem kan een historische gebeurtenis worden genoemd. Tijdens de bijeenkomst op het Paleis van Justitie vond een laatste rolbehandeling oude stijl plaats en werd symbolisch afscheid genomen van de procureur.