Reactie Van Bijsterveldt op rapport SCP 'Gestruikeld voor de start'

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft vandaag uit handen van de adjunct-directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau het rapport 'Gestruikeld voor de start - de school verlaten zonder startkwalificatie' in ontvangst genomen.

Het onderzoek van het SCP besteedt aandacht aan de vorderingen die zijn gemaakt met het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten. Het onderzoek geeft ook achtergronden van voortijdig schoolverlaters. Tevens worden de Nederlandse prestaties afgezet tegen die van andere landen in de Europese Unie.

Van Bijsterveldt: 'Het SCP geeft terecht aan dat de vsv-doelen een hoge ambitie met zich meebrengen. Ambitie is geen vies woord als het gaat om de toekomst van onze jongeren. Onze doelstelling is terecht ambitieus. Laat één ding helder zijn: het is dit kabinet ernst om zoveel mogelijk potentiële schooluitvallers binnen de poort van de school te houden, een opleiding af te maken, dromen te verwezenlijken. De lat ligt hoog, en dat moet ook. Daar is ook geld voor. Deze kabinetsperiode een bedrag dat oploopt tot 71 miljoen extra in 2011.

Als het om schooluitval gaat is voorkomen beter dan genezen. Die strategie wordt onderschreven door het SCP. OCW pakt dit probleem bij de kop door zich in belangrijke mate te richten op preventie. Dit rapport laat zien dat we op de goede weg zijn, maar het laat ook zien waar de knelpunten liggen en waar nog meer te winnen valt. Zo zijn er dit jaar voor het eerst met de gemeenten en scholen resultaatafspraken gemaakt gericht op het behalen van de doelstelling om het aantal uitvallers te halveren.

Naast dit voorbeeld zijn vele maatregelen genomen om de doelstelling te verwezenlijken. De kwalificatieplicht is ingevoerd, er wordt geïnvesteerd in de overgang van vmbo-mbo en onlangs startte het zogenaamde VM2-experiment. Ook wordt geïnvesteerd in loopbaanoriëntatie en -begeleiding en de verzuimaanpak om vroegtijdig te signaleren en in te grijpen. Het SCP heeft de beoogde effecten van deze maatregelen nog niet meegewogen in het rapport. Een aantal effecten van het ingezette beleid wordt vanaf 2009 écht zichtbaar. Het is nu zaak om door te zetten.'