Persconferentie na ministerraad van 22 augustus 2008

Minister-president Balkenende gaat aan het begin van de wekelijkse persconferentie na de ministerraad in op het conflict tussen Rusland en Georgië, de vliegramp op de luchthaven van Madrid en op de Nederlandse prestaties bij de Olympische Spelen.

Minister-president Balkenende:
Goedemiddag. Het is de tweede keer dat we elkaar nu zien. Zo-even sprak ik samen met minister Bos over een aantal zaken die vandaag in de ministerraad aan de orde zijn geweest. Een korte tussenstand op een onderdeel ten aanzien van de besprekingen over de miljoenennota. Daar heb ik uiteraard nu verder niks meer aan toe te voegen. Dan weet u dat vast.

Dan hebben we vandaag uiteraard stilgestaan bij het conflict Rusland-Georgië. De minister van Buitenlandse Zaken heeft vanochtend verslag gedaan van de NAVO-bijeenkomst over het conflict tussen Rusland en Georgië. De NAVO heeft een krachtig signaal afgegeven in de richting van Rusland. Wel is het zo dat de mogelijkheid wat ons betreft open blijft van een dialoog met Rusland. De situatie in Georgië is nog niet duidelijk. Rusland moet zijn troepen zo snel mogelijk terugtrekken uit Georgië en daaraan heeft het zich gecommitteerd. Het wordt tijd dat Rusland de afspraken nakomt die daarover met president Sarkozy zijn gemaakt. En tevens moet Rusland humanitaire hulpverlening toelaten. Verder moet er snel een internationale discussie op gang komen over de veiligheid en stabiliteit in het conflictgebied. Nederland is bereid in internationaal verband waarnemers te sturen om toe te zien op de uitvoering van het zespuntenplan. Er moet een duurzame oplossing voor het conflict worden gevonden op basis van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië. Geweld is nooit een oplossing en dat heb ik ook zo uitgedragen tegen mijn gesprekspartners. Terugtrekking. Afzien van geweld. Terug naar de onderhandelingstafel. In gesprek raken. Daar gaat het om.

Dan Afghanistan. Uiteraard hebben we zoals elke week ook nu weer de situatie in Afghanistan besproken. Deze week heeft de ISAF-missie te maken gehad met enkele vreselijke incidenten. Tien Franse militairen zijn omgekomen nabij Kaboel en drie Poolse militairen in het oosten van Afghanistan. We hebben ons medeleven overgebracht aan de regeringen van Frankrijk en Polen. Het is afschuwelijk dat de Taliban met laffe middelen probeert vrede en vooruitgang in Afghanistan te dwarsbomen en terecht heeft de Franse president aangegeven de strijd tegen het terrorisme, en voor veiligheid en vooruitgang in Afghanistan voort te zetten.

Iets anders wat erg triest was deze week was natuurlijk het verschrikkelijke vliegongeluk in Madrid. Ook op deze plaats ons medeleven met de nabestaanden van de omgekomen passagiers en de zwaargewonden bij het vliegtuigongeluk op de luchthaven van Madrid. Een vliegramp van die schaal is de laatste jaren in Europa ongekend en dat maakt de schok extra groot.

Maar laat ik afsluiten met positief nieuws. Dan denk ik uiteraard aan de Olympische Spelen. Op dit moment gebeurt er veel en ik kan me ook voorstellen dat ook u graag weet hoe het zit met onze vrouwen die daar nu spelen tegen China. Ik heb ze zelf mogen zien spelen tegen Zuid-Afrika. Dat was een prachtige wedstrijd. Ik ben ook bij een training geweest. En ik hoop natuurlijk dat het goud zal zijn. Op het ogenblik al hele mooie prestaties. Zes goud, vijf zilver en vier maal brons. Er kunnen er dus nog meer bij komen.

Als we nu kijken naar de oogst aan medailles dan valt natuurlijk op dat er heel veel medailles door vrouwen zijn gewonnen. Het is natuurlijk mooi om te zien dat steeds meer vrouwen ook de absolute top behalen, maar het is wel heel erg duidelijk wat betreft de Nederlandse cijfers.

Verder valt het op dat Nederlandse sporters hun afkomst niet verloochenen, want als we de medailles zien dan heeft heel veel te maken met water. Zwemmen, roeien, zeilen, waterpolo. Je zou bijna zeggen: een betere vorm van Holland-promotie is bijna niet denkbaar. En soms misschien ook op onverwachte onderdelen. Wat de waterpolovrouwen hebben gepresteerd is natuurlijk fenomenaal, de finale tegen de Verenigde Staten, en we hebben ook het goud van Maarten van der Weijden gezien. We wisten dat hij heel goed kon zwemmen, maar maak het dan maar waar… Een paar maanden geleden heb ik hem gebeld in het kader van de wereldkampioenschappen en toen zeiden we tegen elkaar: wat zou het mooi zijn als we elkaar over enkele maanden opnieuw kunnen bellen. We herinnerden ons beiden dat telefoontje nog. Ontzettend leuk voor hem dat het goud is geworden.

Soms zie je natuurlijk ook dat geluk en noodlot dicht bij elkaar liggen. Dan denk ik natuurlijk aan Epke Zonderland bij het turnen, Dennis van der Geest bij het judo en Theo Bos bij het baanwielrennen. De Spelen zijn bijna ten einde en we kunnen constateren dat het Nederlands Olympisch team uitstekend heeft gepresteerd.

We zijn een echt topsportland. Het is van belang dat klimaat vast te houden en juist te versterken. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Het kabinet heeft daarom voor de topsport ook geld beschikbaar gesteld en komende woensdag gaan we uiteraard onze sporters huldigen. De Koningin zal de medaillewinnaars ontvangen op Huis Ten Bosch en in de Ridderzaal zal een feestelijke bijeenkomst plaatsvinden. Uiteraard kunt u zich voorstellen dat ik er naar uit zie om de sporters daar weer tegen te komen. Dit even wat betreft de zaken die vandaag speelden in de ministerraad.