Antwoorden op kamervragen incasseren zorgtoeslag door uitzendondernemingen

de Voorzitter van de Tweede Kamer
Postbus 20018
2500 EE 's Gravenhage

Uw brief (Kenmerk): 2070820960 d.d. 23 mei 2008

Ons kenmerk: DGB 2008-02890

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden toekomen op de vragen van de heren Lempens en Ulenbelt (beiden SP) over uitzendondernemingen die de zorgtoeslag van Poolse werknemers zonder hun medeweten incasseren zonder dat daar een ziektekostenverzekering tegenover staat (ingezonden 23 mei 2008).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager

2070820960

1

Is het u bekend dat uitzendondernemingen de zorgtoeslag voor Poolse werknemers incasseren zonder de toestemming en het medeweten van deze werknemers, zonder dat daarvoor bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering door de onderneming tegenover wordt gesteld, terwijl er wel ziektekostenpremie wordt ingehouden? Wat is uw mening over deze handelwijze?

2

Kunt u bevestigen dat dit voor minstens “enkele honderden Poolse werknemers” geldt?

3

Hoeveel werknemers betreft het exact?

Antwoord vraag 1, 2 en 3

Bij de Belastingdienst/Toeslagen hebben zich enkele honderden buitenlandse werknemers gemeld die stellen dat dit het geval is.

4

Hoe is het mogelijk dat dit zonder medeweten en zonder toestemming van de werknemer gebeurd?

5

Hoeveel en welke uitzendondernemingen werken op deze wijze?

6

Zijn op deze situatie de uitzonderingsregels voor het doen van Belastingaangifte van toepassing?

Antwoord vraag 4, 5 en 6

De gang van zaken wordt momenteel nog onderzocht. Over de uitkomsten zal ik u kort na het zomerreces een brief zenden. Overigens moeten buitenlandse werknemers in beginsel aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Deze krijgen zij van de Belastingdienst toegestuurd.

7

Is het waar dat de Belastingdienst overgaat tot uitkering van de zorgtoeslag naar een bankrekeningnummer enkel op basis van sofi-nummer en geboortedatum?

Antwoord vraag 7

De Belastingdienst/Toeslagen verstrekt een voorschot zorgtoeslag op basis van een aanvraag. Op deze aanvraag moeten de volgende gegevens worden ingevuld:

  • NAW-gegevens;
  • Persoonsgegevens;
  • een schatting van het inkomen;
  • gegevens over een eventuele partner;
  • verklaring van zorgverzekerd zijn;
  • rekeningnummer waarop het voorschot gestort moet worden. Dit mag ook het rekeningnummer van een willekeurige derde zijn.

Tevens moet de aanvraag (elektronisch) worden ondertekend.

8

Vindt u deze handelwijze laakbaar?

9

Vindt u het meewerken van de Belastingdienst aan deze handelwijze acceptabel?

10

Bent u van mening dat de Belastingdienst op deze wijze zelf meewerkt aan het op grote schaal oplichten van de dienst?

Antwoord vraag 8, 9 en 10

De Awir schrijft voor dat de Belastingdienst/Toeslagen een toeslag op aanvraag in maandelijkse voorschotten verstrekt. Na afloop van het jaar wordt op grond van de vastgestelde gegevens definitief toegekend. Hierbij controleert de Belastingdienst/Toeslagen specifiek voor de zorgtoeslag of betrokkenen ook daadwerkelijk verzekerd zijn. Dit gebeurt op basis van de gegevens van het College voor de zorgverzekeraars. Waar wordt geconstateerd dat dit niet het geval is wordt de zorgtoeslag stopgezet en teruggevorderd.

11

Welke stappen gaat of laat u binnenkort ondernemen om aan deze praktijken een eind te maken?

Antwoord vraag 11

De Belastingdienst heeft de bekende gevallen in onderzoek en zal, waar dat aan de orde is, maatregelen nemen tegen betrokkenen die laakbaar hebben gehandeld. Vanzelfsprekend is de Belastingdienst ook alert op mogelijk nieuwe fraudepatronen.

Voorts zal de minister van VWS, zoals aangegeven in zijn Plan van Aanpak terugdringing onverzekerden van 3 maart 20081, verdergaande voorlichtings­activiteiten inzetten die gericht zijn op specifieke groepen. Deze doelgroepgerichte voorlichting is gericht op mensen die een zorgverzekering moeten sluiten, maar van wie in alle redelijkheid niet zonder meer verwacht kan worden dat zij de Nederlandse regels precies kennen of de Nederlandse taal machtig zijn. Poolse werknemers zijn hiervan een voorbeeld. In overleg met koepels van uitzendorganisaties en de Poolse ambassade wordt momenteel voorlichtingsmateriaal voor deze werknemers ontwikkeld.

1: Kamerstukken II 2007/08, 29689, nr. 180.