Speech Bloemencorso Rijnsburg

Speech door minister Van der Hoeven over energiegebruik in de bloemensector bij de opening van Bloemencorso Rijnsburg, op 15 augustus 2008 te Rijnsburg.

Gladiolen, zonnebloemen, kattenstaart, korenbloemen zomerasters en zonnehoedjes: ik hou van zomerbloemen!

Ik ben blij om hier vandaag te zijn. Ik ben namelijk niet alleen minister van Economische Zaken, maar ook een gepassioneerd liefhebber van bloemen! In mijn vrije uren vindt u mij vaak in de natuur. Als ik een mooie wandeling maak, of in mijn eigen tuin bezig ben. En als ik op bezoek ga bij vrienden vind ik het heerlijk om zelf een mooi boeket samen te stellen, dat past bij wie zij zijn. Althans, dat hoop ik dan maar.

Het geeft me in ieder geval veel plezier om met al die prachtige bloemen spannende combinaties te maken. Tussen verschillende kleuren, maar ook vormen en geuren. Een zelf uitgezocht boeket is een heel persoonlijk cadeau, om te geven en te krijgen.

Dames en heren, dit is alweer de 63e bloemencorso van Rijnsburg. Het is een feest met 12 praalwagens en muziekwagens en 45 personenwagens, allemaal vol bloemen.

We gaan straks naar de hal waar het corso staat opgesteld, en ik kan bijna niet wachten om met eigen ogen te zien hoe de wagens dit jaar geworden zijn. Al die mensen die daar aan hebben meegewerkt met zoveel enthousiasme, en de hele organisatie: ik vind het uniek!

Eigenlijk zie je op deze corso in het klein, wat de bloemensector in het groot doet: met veel passie, ondernemerschap en creativiteit werken met bloemen. Ik heb weleens gezegd dat ik vind dat de sierteeltsector hoofd en hart verbindt: het zakelijke en het gevoel. Dat zakelijke kan ik makkelijk aantonen met wat cijfers.

De productiewaarde van de Nederlandse bloemisterij bedroeg vorig jaar ruim euro4 miljard, en de totale uitvoer maar liefst euro5,5 miljard! De MKB-bedrijven die zich bezig houden met kassenbouw en hightech-installaties leveren een omzet van meer dan een miljard, en daarvan wordt euro350 miljoen geëxporteerd. Zo zijn er meer cijfers die allemaal hetzelfde duidelijk maken: dit is een héle belangrijke sector voor onze economie, voor ons land.

Ook al is het vandaag een feestje, we kunnen onze ogen natuurlijk niet sluiten voor de actualiteit. Dat was ik ook niet van plan. De afgelopen weken stonden de kranten vol van het nieuws dat de Nederlandse bloemenhandel hard getroffen wordt door het dalende consumenten-vertrouwen. De export in juni en juli is abrupt gezakt. De prijzen van snijbloemen zijn gedaald. Terwijl de productiekosten en distributiekosten sterk zijn gestegen, als gevolg van de hogere brandstofkosten. Dat zet de marges onder druk. De vraag neemt af.

De aardgasprijs voor de glastuinbouw is in drie jaar tijd meer dan verdubbeld, van 11,5 cent tot 24 cent per kubieke meter; van euro400 miljoen tot euro800 miljoen aardgaskosten voor de hele glastuinbouwsector.

Het ziet er naar uit, zeker vanwege de toenemende vraag naar fossiele brandstoffen in de wereld, dat de aardgasprijs ook de komende tijd fors zal stijgen. Voor 2010 worden op dit moment al prijzen genoemd van 39 cent per kubieke meter. Dat zou de energierekening in de sector doen oplopen tot euro1,3 miljard in 2010. Een lichtpuntje is hier dat het Nederland is gelukt om goedkeuring van de EU te krijgen voor verlenging van het verlaagde BTW-tarief op gas voor de tuinbouw. Dat loopt tot en met 2010.

Maar toch: de ruimte om te investeren wordt kleiner, of het nu om investeringen in energiebesparing, verduurzaming of innovatie gaat. Ik begrijp dus heel goed dat u zich als ondernemer, veilingbedrijf en sectororganisatie zorgen maakt. Ik deel die zorgen. Een aantal van u heeft inmiddels uw zorgen met mijn collega Verburg van LNV besproken en er komt een vervolgoverleg aan. Daar kan ik vanzelfsprekend niet op vooruitlopen, maar ik wil wel het volgende zeggen:

Problemen signaleren is altijd simpeler dan oplossingen aandragen. We moeten met elkaar op zoek naar antwoorden voor de huidige problemen. Ik denk dat één van de belangrijkste doelen is om de afhankelijkheid van fossiele brandstof drastisch te verminderen. Dat bereiken we door energiebesparing en verduurzaming.

Uw sector werkt al jaren met succes aan een efficiënter gebruik van energie. Ten opzichte van 1980 is het energiegebruik per producteenheid ruim gehalveerd! Ik vind dat iets om trots op te zijn. De technische innovaties en het ondernemerschap dat ik in uw sector zie geeft hoop. Het transitieprogramma 'Kas als energiebron' maakt uw inzet heel concreet en tastbaar.

Het gaat daarbij niet alleen om geld, maar ook om het klimaat, en de beschikbaarheid en leveringszekerheid. Ik vind dat we met vereende krachten op de ingeslagen weg door moeten gaan. Op naar klimaatneutrale glastuinbouw en verduurzaming dus, want er is géén andere route!

Ik zie veel mogelijkheden in warmte krachtkoppeling, oftewel WKK, en aardwarmte. WKK heeft er voor gezorgd dat de glastuinbouw netto leverancier is van elektriciteit. Het compenseert de stijgende aardgasprijzen voor een deel, het bespaart brandstof en reduceert de uitstoot van CO2. Aardwarmte is natuurlijk een práchtbron van duurzame energievoorziening. WKK en aardwarmte hebben veel voordelen, maar het loopt nog niet helemaal soepel.

Teruglevering van elektriciteit en de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk verloopt niet altijd goed, het is voor mij prioriteit om dat snel te verbeteren. Bij aardwarmte merken we dat de investeringsrisico's hoog zijn; ik wil daarom dat de door uw sector gewenste garantieregeling er zo snel mogelijk komt.

Bovendien vinden veel ondernemers de procedures lastig en traag, en daar zit u natuurlijk niet op te wachten.
U wilt vooruit! Ik zet mij daarom in voor één overheidsloket voor vergunningen gericht op investeringen in energiebesparing en energieverduurzaming. Dat scheelt een hoop gedoe en geregel. Ik vind dat we juíst in deze onzekere periode, er samen voor moeten zorgen dat deze prachtsector net zo succesvol blijft als voorheen. En ik denk dat het kan!

Beste mensen,

Het spijt me dat ik hier vandaag niet alleen een feestverhaal heb kunnen houden. Ik neem u serieus en weet dat u momenteel veel aan uw hoofd heeft. Dat gaat over meer dan praalwagens, muziek en optochten.

Maar laten we alstublieft met elkaar niet vergeten waar deze bedrijfstak op drijft: de pracht en de kracht van bloemen. Het gevoel dat je krijgt als je een mooie bos krijgt of geeft. De geuren, die je gedachten even stil kunnen zetten zodat je geniet van het moment. De uitbundige kleuren en vormen, het wonder van de natuur. En dáár je werk van maken, en er zelfs in binnen- en buitenland succesvol mee zijn!

Beste mensen,

ik vind uw doorzettingsvermogen, passie en creativiteit geweldig. Een voorbeeld voor anderen. Het Rijnsburgse bloemencorso is iets waar we met elkaar heel erg trots op mogen zijn!

Bedankt voor al uw inzet, en nu: op naar de wagens!