Evaluatierapport normeringssystematiek gemeente- en provinciefonds

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Ons kenmerk: BZ 2006-705 M

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een exemplaar aan van het rapport “Evaluatie normeringssystematiek gemeente- en provinciefonds. Het evaluatierapport is opgesteld door een ambtelijke werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën.

Hoofdconclusie van het rapport is dat de werkgroep tevreden is over de systematiek van het gemeente- en provinciefonds, met als kern het uitgangspunt evenredigheid, en adviseert daarom het volgende kabinet om de normeringssystematiek te continueren. Op onderdelen heeft de werkgroep nog enkele verbeteringen voorgesteld. Ook zijn de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het beheersen van het EMU-saldo van de lokale overheden, geëvalueerd.

De werkgroep stelt onder meer voor om het globale karakter van de fondsen te behouden, de behoedzaamheidsreserve te halveren, de transparantie ten aanzien van de uitkomsten verder te verbeteren. Tevens is bevestigd om de toereiken dheid van de systematiek te beoordelen met het instrument financieel overzicht gemeenten (FOG). Voorts stelt de werkgroep voor om een sanctie-instrument, als ultimum remedium, voor de fondsbeheerders nader uit te werken in verband met beheersen van het EMU-saldo lokale overheden. Tot slot zal in het eerstvolgende bestuurlijk overleg financiële verhoudingen (BOFV) tussen de fondsbeheerders, de VNG en het IPO nader worden gesproken over gerichte besteding van het accres.

Een volgend kabinet zal een besluit nemen over de aanbevelingen van de werkgroep.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Bijlage: - Evaluatie normeringssystematiek gemeente- en provinciefonds 2003-2007