Brandweerzorg Westerscheldetunnel

Tweede Kamer der Staten-Generaal
de vaste commissie voor Financiën
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk): Fin 0600364

Ons kenmerk: Fin 2006-00877

Geachte voorzitter,

Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek om een reactie op de, door u doorgestuurde, brief van de gemeente Borsele met datum 21 juni 2006.

Het spreekt voor zich dat de NV Westerscheldetunnel zorg moet dragen dat de Westerscheldetunnel voldoet aan de eisen zoals gesteld in de wet tunnelveiligheid en dat zij de kosten draagt om aan deze (technische) eisen te voldoen.

Navraag naar de bekostiging van de brandweerzorg leert mij dat brandweerzorg een gemeentelijke verantwoordelijkheid is (artikel 1, vierde lid, onder a van de Brandweerwet 1985). De brandweerregio – in veel gevallen de veiligheidsregio, waarin brandweer en geneeskundige hulpverlening zijn georganiseerd – heeft taken terzake van voorbereiding, coördinatie, grootschalig optreden, bijstandsverlening, etc. De gemeenten bekostigen de brandweerzorg uit de algemene uitkering uit het Gemeentefonds. De regio’s ontvangen een additionele bijdrage op grond van het Besluit doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen (BDUR).

Naar de financiering van de brandweerzorg via het Gemeentefonds is een onderzoek gaande. Ook het BDUR wordt daarbij betrokken. In dit onderzoek zijn ook bijzondere risico-elementen zoals de Westerscheldetunnel aan de orde. In de begeleiding van dit onderzoek participeren diverse koepelorganisaties. De uitkomst van dit onderzoek is eind 2006/begin 2007 te verwachten.

Ik begrijp dat er overleg is tussen de gemeente Borsele, de provincie Zeeland en de NV Westerscheldetunnel over de optimalisatie van de inzet van de brandweer in de Westerscheldetunnel. Partijen voeren dit overleg met een constructieve houding en ik wil daar op dit moment niet in treden. Graag stel ik u voor om de uitkomst van het lopende onderzoek en de gesprekken tussen voornoemde partijen af te wachten.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

G. Zalm