Antwoorden op kamervragen over woekerrente

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag

Uw brief (Kenmerk): 2060701690

Ons kenmerk: FM 2006-02496 M

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Heemskerk en Noorman-Den Uyl van 19 oktober 2006

1.

Kent u de uitzending van Kassa waaruit blijkt dat verschillende postorderbedrijven nog steeds de wettelijke rente van 21% over kredieten rekenen, terwijl dat wettelijk vanaf 1 juli 2006 verboden is?

Ja. Ik ben bekend met de uitzending. Mijn inhoudelijke reactie vindt u hieronder.

2.

Is het waar dat u een overgangsregeling heeft getroffen met de branche waarbij alleen over kredieten die tussen 1 juli 2006 en 1 juli 2007 volledig worden afbetaald nog 21% mag worden geheven en over alle andere kredieten, die een langere termijn bestrijken dan 1 juli 2007, 16%?

5.

Is het waar dat, zodra een krediet na 1 juli 2007 gecontinueerd wordt, er met terugwerkende kracht het nieuw – verlaagde – wettelijke tarief zou moeten gelden?

De maximale kredietvergoeding bij krediettransacties is per 1 juli 2006 verlaagd van de wettelijke rente vermeerderd met 17% (thans 21%) naar de wettelijke rente vermeerderd met 12% (thans 16%). De verlaging is gepaard gegaan met een wettelijke overgangsregeling die als doel heeft kredietverstrekkers gelegenheid te bieden hun administratie en bedrijfsvoering aan deze verlaging aan te passen.1

De overgangsregeling houdt in dat ten aanzien van kredieten aangegaan vóór de verlaging van 1 juli 2006 nog 12 maanden de oude maximale kredietvergoeding van 21% mag worden toegepast, mits vóór 1 juli 2007 het krediet wordt beëindigd en het saldo vanaf de wijziging afloopt.

Concreet betekent dit het volgende:

  1. Alleen voor kredieten die al bestaan op 1 juli 2006 kan nog 12 maanden de oude maximale kredietvergoeding van 21% worden gehanteerd. Het saldo dat op 1 juli 2006 open staat, wordt op dat moment gefixeerd. Enkel over dit saldo mag het oude maximum worden gerekend. Ontvangen termijnbetalingen worden van dit saldo afgeboekt. Vanaf 1 juli 2007 zal ook voor het eventuele op dat moment nog openstaande restant van dit saldo het nieuwe maximum van 16% moeten gaan gelden.
  2. Voor alle kredieten afgesloten na 1 juli 2006 moet direct de nieuwe maximale kredietvergoeding van 16% worden gerekend. Hetzelfde geldt voor nieuwe kredietopnames die de consument vanaf 1 juli 2006 van een al vóór 1 juli 2006 afgesloten krediet doet.

Vanaf 1 juli 2007 geldt dat er geen enkel krediet meer mag uitstaan tegen het oude tarief.

Indien blijkt dat kredietverstrekkers deze voorwaarden niet naleven, kan dat betekenen dat er met terugwerkende kracht een lager tarief zou moeten gelden.

3.

Weet u dat uit de Uitzending van Kassa blijkt dat sommige postorderbedrijven deze regeling uitleggen alsof er altijd nog over alle kredieten (dus zowel kortlopende als langlopende kredieten) tot 1 juli 2007 21% in rekening mag worden gebracht? Wat gaat u doen om te zorgen dat de onwetende consumenten hier niet de dupe van worden? Wordt de eventueel teveel in rekening gebrachte rente automatisch teruggestort?

4.

Deelt u de mening dat deze uitleg strijdig is met de letter en geest van de overgangsregeling?

6.

Bent u bereid de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controle uit te laten oefenen op postorderbedrijven die langlopende kredieten niet vanaf 1 juli 2006 het 16% tarief in aanmerking nemen?

In een gesprek met de thuiswinkeliers en de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland heeft Financiën de hierboven omschreven toepassingslijn van de overgangsregeling uitdrukkelijk meegegeven. De sector heeft mij toegezegd deze toepassingslijn in acht te nemen.

De minister van Financiën,

G. Zalm

1: Zowel de verlaging als de overgangsregeling zijn opgenomen in het Besluit Kredietvergoeding. Deze wijzigingen zijn meegenomen in het Besluit financiële dienstverlening.