Omgang met begrotingsamendementen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: G 2006- 135

Geachte Voorzitter,

Bij de departementale begrotingsbehandelingen heeft Uw Kamer op diverse begrotingen uitgavenverhogende amendementen voorgesteld. Gelet op de demissionaire status van het kabinet wil ik de Kamer in deze brief laten weten welke algemene beleidslijn het kabinet heeft vastgesteld voor de omgang met dergelijke begrotingsamendementen.

In het algemeen geldt dat het kabinet amendementen, waarvoor geen adequate dekking is voorgesteld, zal ontraden. Het kabinet zal bij de Kamer aandringen op het aanwijzen van dekking voor het toekennen van extra uitgavenruimte.

Wanneer de Kamer een dergelijk uitgavenverhogend amendement zonder adequate dekking desalniettemin aanneemt, dan zal het demissionaire kabinet geen gebruik maken van deze extra bestedingsruimte. De beslissing om deze bestedingsruimte te gebruiken wordt zo nadrukkelijk overgelaten aan het nieuwe kabinet.

Hiermee betracht het kabinet de terughoudendheid, die past bij zijn demissionaire status. Overigens biedt de Voorjaarsnota een geschikt kader voor verdere afwegingen en aanpassingen van de begroting 2007.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

G. Zalm