Ondertekening alternatief pakket Zuiderzeelijn

Minister Camiel Eurlings: Komt 'ie! 1...2...

Commissaris van de Koningin Max van den Berg: We hebben zilver gehaald, maar dat neemt
de pijn van het gemiste goud niet weg. En ik voorspel u dan ook, dat we op termijn weer bij elkaar zitten om te praten over die snelle verbinding. Die komt terug op de agenda, daar ben ik van overtuigd. Ofwel via Duitsland, of via de Europese kaart van snelle openbare vervoerslijnen en wellicht dat die Europese kaart ons gemeenschappelijk weer gaat verbinden.

Eurlings: Dit is een gouden pakket. Uw regio gaat een stormachtige ontwikkeling tegemoet.
Die misschien nog wel geen regio in Nederland ooit op die manier heeft meegemaakt.

Van den Berg: Een sterk Nederland dat willen we allemaal, maar dat bestaat niet zonder een
sterk noorden. Wij sluiten vandaag een mooie overeenkomst. Wij in het noorden zullen laten zien dat we die waard zijn. Vandaag praten we erover, maar morgen gaan we aan het werk. In het noorden, voor het noorden en voor Nederland.

Eurlings: Het is niks minder dan een historische handtekening. Het regiospecifieke pakket is absoluut een van de belangrijkste kabinetsbesluiten voor noord Nederland van de afgelopen twintig jaar. En ik ben er echt van overtuigd, mensen gaan het merken. In de dag dagelijkse praktijk. In de bedrijvigheid. In het aantal banen. Investering in bereikbaarheid. Al die kanrijke economische projecten, al dat geld dat vrijkomt, het zal duizenden meervoud arbeidsplaatsen opleveren.

Eurlings: Nou, daar gaat 'ie... Haha, ja dure handtekening!

(Geluid van flitsende fotocamera’s, muziek)

Van den Berg: We blijven als provincies gemeenschappelijk het geheel overzien in een projectorganisatie. Zodra het een concreet project wordt gaat het concreet met een stuurgroep naar de meest betrokken partijen toe. Dat kan een provincie zijn, dat kunnen gemeenten zijn. Soms samen. Zodat het zo laag mogelijk is, zo min mogelijk bureaucratie, zoveel mogelijk
maatschappelijke partijen erbij en direct snelle besluitvorming dus wel even heel grondig kijken, plannen en dan ook echt kogel door de kerk en aan het werk.

Vraag: 'Wanneer denk u dat u hier op station Drachten zou kunnen uitstappen?'

Eurlings: Haha, nou ik hoop zo snel mogelijk. Het zal er een beetje van afhangen hoe we kunnen versnellen, maar laat ik u een ding zeggen ik ben over een paar maanden alweer hier en ik zal zolang als ik minister ben om de paar maanden in het noorden zijn om met mekaar mijlpalen te vieren en tussen die momenten van vieren van mijlpalen in zullen wij schouder aan
schouder knokken met de regio om de vaart erin te brengen, vertragingen te voorkomen en waar het kan echt te versnellen en ik geloof dus echt als we de positieve spirit kunnen vasthouden dan wordt het geen vertragingsconvenant, dan wordt het echt een versnellingsconvenant.