Comply-or-explain en begrotingen

De voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 06-RU-B-014

Ons kenmerk: BZ 2007-284 M

De begrotingen over het jaar 2006 en 2007 werden voorafgegaan door een comply-or-explain brief waarin de ministers toelichten in hoeverre beleidsdoelen in de begroting kunnen worden weergegeven in termen van te bereiken maatschappelijke effecten. De commissie voor de rijksuitgaven verzoekt in haar brief van 20 september 2006 om ook in de toekomst de ‘comply-or-explainbrieven’ toegezonden te krijgen.

Op 14 juni presenteert het kabinet het beleidsprogramma. De invulling van het beleidsprogramma heeft gevolgen voor de inhoud van de begroting; het formuleren van de doelstellingen, in te zetten instrumenten en de beschikbare middelen. Daaraan gekoppeld zijn de gegevens over output en outcome van de doelstellingen van de regering.

De ministers zullen de komende periode de doelstellingen uit het beleidsprogramma doorvertalen in de begroting. Het lijkt daarom niet zinvol u voorafgaand aan Prinsjesdag comply-or-explainbrieven te doen toekomen.

Om u toch de gevraagde informatie te leveren, zullen de ministers in de begro ting aangeven bij welke algemene en operationele doelstellingen geen zinvolle en relevante gegevens over outcome en output zullen worden opgenomen en toelichten wat de reden daarvoor is.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos