Regeling participatieplaatsen beperkt tot twee jaar

De nieuwe regeling om langdurig werklozen met behoud van hun uitkering aan de slag te laten gaan bij de gemeente of een bedrijf blijft maximaal twee jaar van kracht. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb, dat is ingediend bij de Tweede Kamer.

Onlangs stemde de Eerste Kamer in met nieuwe regels om mensen die moeilijk aan werk komen via een zogeheten participatieplaats te helpen bij hun terugkeer naar werk. Op zo’n participatieplaats kunnen zij werkervaring opdoen. Het voorstel is nog van het vorige kabinet.
De regeling is tijdelijk omdat het huidige kabinet verdergaande plannen heeft: mensen die weinig of geen opleiding of ervaring hebben kunnen als zij een participatieplaats hebben recht krijgen op scholing en een financiële bonus. Verder wil het kabinet werkgevers een jaar lang loonkostensubsidie geven als zij iemand aannemen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt of langer dan een jaar werkloos is.
Het duurt echter nog enige tijd voordat deze veranderingen kunnen ingaan. Donner en Aboutaleb willen daarom maximaal twee jaar inlassen. In die tijd kunnen dan het recht op scholing, bonus en loonkostensubsidie worden geregeld.

Wetsvoorstel horizonbepaling participatieplaatsen:
• Advies Raad van State;
Nader rapport.

Zie ook: dossier re-integratie