Reactie op FD-artikel over beleggingspolissen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 07-Fin-B-04

Ons kenmerk:FM 2007-00413 M

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Financiën heeft mij verzocht uw Kamer een reactie te doen toekomen op het bericht uit het Financieele Dagblad van 14 februari 2007 inzake het al dan niet ondersteunen van een onderzoek naar beleggingspolissen. Aan dat verzoek geef ik hierbij gevolg, overigens met de aantekening dat ik nog in overleg ben met de consumentenorganisaties en uw Kamer pas begin volgende week meer volledig kan informeren.

Naar aanleiding van het algemeen overleg van 8 februari 2007 heeft een constructief gesprek plaatsgevonden met het Verbond van Verzekeraars en een aantal grote verzekeringsmaatschappijen. Tijdens dit gesprek hebben de verzekeraars toegezegd te willen meewerken aan de categorale aanpak zoals voorgesteld door de heren Wabeke en Du Perron. Ook zijn zij bereid een lijst van verkochte beleggingspolisproducten beschikbaar te stellen en openbaar te maken. Zij hebben bezwaar tegen het van overheidswege (met geld of personeel) ondersteunen van een onderzoek ten behoeve van organisaties die later als procespartij kunnen optreden.

Ik begrijp dat bezwaar. Dat laat onverlet dat het onderzoek van de heer Oosenbrug een welkome en nuttige aanvulling kan zijn het in gang te zetten proces dat moet leiden tot een effectieve en evenwichtige afhandeling van klachten. Wat betreft geld en middelen mijnerzijds gaat het erom op welke wijze dat proces kan worden ondersteund zonder dat dit verhoudingen tussen alle betrokken partijen onnodig in de weg staat. Daarbij is uiteraard ook de zienswijze van consumentenorganisaties van belang.

Op 14 februari 2007 heeft een overleg plaatsgevonden met de betrokken consumentenorganisaties en de Stichting Verliespolis. Hoewel er geen conclusies zijn getrokken is dit overleg constructief verlopen en krijgt het aanstaande vrijdag een vervolg. Ik zal, zoals toegezegd, begin volgende week uw Kamer informeren over de uitkomsten van dat overleg en over de beoogde aanpak van het eerder genoemde proces.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

G. Zalm