Beantwoording kamervragen over verkoop informatiedragers

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief (Kenmerk) 26 januari 2007 2060706180

Ons kenmerk: BJZ 2007 0157 M

Hierbij doe ik u in de bijlage toekomen de beantwoording van de vragen van het lid Blanksma-van den Heuvel, mede namens mijn ambtgenoten van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Bijlage:

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel over de verkoop door de Dienst Domeinen van mobiele telefoons en andere informatiedragers met privé -gegevens?1

Ja. In dit artikel gaat het overigens alleen over de verkoop van mobiele telefoons.

2. Kan worden aangegeven hoe dit heeft kunnen gebeuren? Welke richtlijnen gelden bij de verkoop van informatiedragers? Welke instantie is hiervoor verantwoordelijk?

De mobiele telefoons maakten onderdeel uit van een partij gevonden voorwerpen die door de politie werd overgedragen aan Domeinen Roerende Zaken. Voor gevonden voorwerpen die aan Domeinen Roerende Zaken worden overgedragen gelden geen afzonderlijke richtlijnen.
Voor de behandeling van deze categorie voorwerpen wordt aangesloten bij hetgeen daarover is opgenomen in de Regeling materieelbeheer rijksoverheid 2006 ten aanzien van overtollige roerende zaken.
In de toelichting op de Regeling staat dat de overdragende dienst verantwoordelijk is voor de gevolgen van mogelijke risico’s, zoals gevoelige informatie die overtollige zaken kunnen bevatten, tenzij Domeinen die verantwoordelijkheid expliciet heeft overgenomen. Zo is in de Ministerraad van 1 december 2000 ten aanzien van computers besloten Domeinen verantwoordelijk te stellen voor het schonen van computers. Dit betekent dat alle computers die aan Domeinen worden aangeboden, onder verantwoordelijkheid van Domeinen worden geschoond.
In dit geval heeft Domeinen deze partij gevonden voorwerpen vóór acceptatie daarom niet beoordeeld op mogelijke risico’s.

3. Bestaat er een mogelijkheid om reeds in de handel gebrachte mobiele telefoons terug te halen? Zo ja, bent u bereid zich hiervoor in te spannen?

Domeinen Roerende Zaken heeft zich ervoor ingespannen de verkochte mobiele telefoons terug te halen door in contact te treden met de kopers van vijf kavels waarin gebruikte mobiele telefoons waren opgenomen. Domeinen heeft twee kavels kunnen terugkopen. Bij de overige kavels was de koper niet meer in bezit van de kavel of niet meer bereid de kavel terug te verkopen.

4. Is momenteel zeker te stellen dat de privé-gegevens van alle informatiedragers in bezit bij de Dienst Domeinen gewist zijn? Kunt u garanderen dat verkoop van informatiedragers met privé-gegevens in de toekomst niet meer plaatsvindt?

Domeinen Roerende Zaken zal binnenkort aan de overdragende diensten aanbieden om alle informatiedragers, die aan deze dienst worden overgedragen te behandelen naar analogie van de regeling die geldt voor computers.
Naar aanleiding van het genoemde artikel heeft Domeinen Roerende Zaken per direct besloten om de verkoop van gebruikte mobiele telefoons en andere gebruikte datadragers, die niet door deze dienst zelf zijn geschoond, onmiddellijk op te schorten.

1: Metro, 22 januari 2007.