Wetsvoorstel ter implementatie van de transparantierichtlijn

De Koningin

Ons kenmerk: FM 2007-1514 M

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 30 maart 2007, nr. 07.001071, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 1 mei 2007, nr. W06.07.0084/III, bied ik U hierbij aan.

In reactie op het advies van de Raad van State merk ik het volgende op, waarbij de volgorde van de punten wordt aangehouden zoals die door de Raad is gehanteerd.

1. Overeenkomstig het advies van de Raad is aan het voorgestelde artikel 5:25a van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) een lid toegevoegd. In het derde lid is bepaald dat de keuze die een uitgevende instelling maakt voor de lidstaat van herkomst in beginsel geldt voor een periode van drie jaar.

2. In overeenstemming met het advies van de Raad is zowel in hoofdstuk 3 van de memorie van toelichting onder “Aanpassingen in de Wft” als in de toelichting op de voorgestelde artikelen 5:25i en 5:25m van de Wft vermeld dat in de op grond van het voorgestelde artikel 5:25w van de Wft vast te stellen algemene maatregel van bestuur zal worden voorgeschreven op welke (actieve) wijzen de algemeenverkrijgbaarstelling van gereglementeerde informatie dient te geschieden. Daarbij valt onder andere te denken aan plaatsing op de website van de uitgevende instelling en aankondiging daarvan in een persbericht.

3. Overeenkomstig het advies van de Raad is het voorgestelde artikel 5:25u van de Wft aangepast. Artikel 5:25u biedt de grondslag om bij ministeriële regeling vrijstelling te verlenen van de voorgestelde artikelen 5:25c en 5:25d van de Wft. Artikel 8, tweede en derde lid, van de richtlijn transparantie geeft lidstaten van herkomst de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen van artikel 5 van de richtlijn transparantie, waarin de verplichting tot opstellen en algemeen verkrijgbaar stellen van halfjaarlijkse financiële informatie is geregeld, aan uitgevende instellingen die een bepaalde klasse van obligaties uitgeven. Bovendien kan op basis van het voorgestelde artikel 5:25u van de Wft uitvoering worden gegeven aan de overgangsmaatregel ter uitvoering van artikel 30, derde en vierde lid, van de richtlijn transparantie.

4. Overeenkomstig het advies van de Raad is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal redactionele aanpassingen in het voorstel aan te brengen. Het gaat hierbij om redactionele aanpassingen en wettechnische verbeteringen.

Ik moge U hierbij, mede namens mijn ambtgenoot van Justitie, verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De minister van Financiën,

Wouter Bos