Nederlandse ambassadeur bezoekt Tsjaad

De Nederlandse Ambassadeur Norbert Braakhuis, met de Centraal Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinee, Gabon, Kameroen en Tsjaad als ambtsgebied, bezocht vorige week de Nederlandse mariniers in Goz Beida. Braakhuis werd daarbij vergezeld door prins Jaime de Bourbon de Parme, vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ze spraken op camp Ciara met de commandant van het Iers-Nederlandse bataljon. Het tweedaagse bezoek bleef niet beperkt tot het kamp. De problemen in de regio en mogelijke oplossingen voor vluchtelingen uit het aangrenzende Darfur, alsmede de vele Tsjadische ontheemden in het gebied, werden besproken met de gouverneur van Dar Sila en de sultan. Verder stonden ontmoetingen met diverse hulporganisaties zoals UNICEF, UNHCR en een Nederlandse afgevaardigde van Artsen zonder grenzen op het programma.

(Achtergrond muziek)

Afgelopen week heeft de Nederlandse Ambassadeur drs. Braakhuis met in zijn ambstgebied Kameroen, Tsjaad, Gabon, Equatoriaal Guinee en de Centraal Afrikaanse Republiek samen met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bourbon de Parme werkzaam bij Buitenlandse Zaken een tweedaags bezoek gebracht aan het Nederlandse mariniers detachement in Koesbajdajaad.

Na een update over de operaties door majoor Leugen, commandant van het Nederlandse detachement, hebben zij gesproken met de gouverneur van Dasila en de sultan van de regio. Over de huidige problemen in het gebied. En de mogelijke oplossingen over het Tsjadische probleem aangaande vluchtelingen uit Darfur. En de vele Tsjadische ontheemden in het gebied.

Samen met Ohtsja en UNHCR werd een bezoek gebracht aan het nabij gelegen vluchtelingenkamp, Djabal. Waar ongeveer zestienduizend Soedanese vluchtelingen sinds 2006 verblijven en is er gesproken met diverse hulporganisaties. Terug op het kamp Kiara is er met de bataljonscommandant, Luitenant Kolonel Moegenjo gesproken over het militaire optreden in de regio.

Na het succesvolle bezoek zijn de heren verder gereist naar het hoofdkwartier van Unfor in Abusje.

Onder toeziend oog van de mariniers gingen Braakhuis en De Bourbon de Parme bovendien met vertegenwoordigers van VN-hulporganisatie Ocha en de UNHCR naar het nabij gelegen kamp Djabal dat sinds 2006 ongeveer zestienduizend vluchtelingen uit Sudan herbergt.

Per helikoper vertrokken de ambassadeur en de prins om het hoofdkwartier van de EUFOR-troepenmacht in Tsjaad aan te doen.