Michiel Evers wint Grote Financiën Prijs

De Grote Financiën Prijs 2006 (GFP) is gewonnen door Michiel Evers (Tinbergen Instituut). Met zijn scriptie 'A Meta-Analysis of Uncompensated Labour Supply Elasticties: What makes the difference?’ won hij een bedrag van 5.000 euro en het GFP-kunstwerk.

Michiel heeft een scriptie geschreven over arbeidsaanbodelasticiteiten (het effect van een wijziging van de loonvoet op het arbeidsaanbod). Naar mate de waarde van deze elasticiteit hoger is, des te groter is het arbeidsmarkteffect als gevolg van veranderingen in de belastingvoet en des te hoger de bovenmatige belastingdruk. Deze spelen een grote rol in de economische beleidsanalyse. Het resultaat van zijn onderzoek is zeer beleidsrelevant. De analyse is zeer gedegen, uitermate goed opgezet en zeer origineel. Zo'n analyse wordt zelden uitgevoerd op dit gebied en nog maar nauwelijks toegepast in economisch onderzoek. De winnende scriptie is uitstekend, helder, leerzaam en zeer relevant.

Het ministerie van Financiën heeft ook nog twee eervolle vermeldingen uitgereikt. Deze zijn gewonnen door Hilco Bogerd met zijn scriptie 'Formula apportionment in de EU' en Robert Steeg met zijn scriptie 'Internationaal giraal effectenbezit in de EU'.

Jaarlijks daagt het ministerie van Financiën studenten uit om deel te nemen aan de Grote Financiën Prijs en een scriptie te schrijven over een financieel-economisch of fiscaal onderwerp. Aan deze zesde editie van de prijs namen 47 studenten deel. Zowel de actualiteit als het niveau van de ingezonden scripties was dit jaar hoog. Met de Grote Financiën Prijs wil het ministerie van Financiën studenten en recent afgestudeerden attenderen op het brede werkterrein van het departement.

De jury van de Grote Financiën Prijs stond onder voorzitterschap van voormalig staatssecretaris Steven van Eijck. De scripties zijn beoordeeld op de criteria beleidsrelevantie, uitdrukkingsvaardigheid, analytisch niveau en originaliteit.