Waardeontwikkeling Connexxion in relatie tot uitvoeren motie-Roefs

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk:Fin 2007-00728

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de vraag wat de invloed op de waarde van de aandelen van Connexxion is in relatie met de beslissing tot het uitvoeren van de motie Roefs die in het Algemeen Overleg over marktwerking in het stedelijk openbaar vervoer op 3 oktober jl. werd gesteld aan staatssecretaris Huizinga bericht ik u hierbij het volgende.

Zoals ik eerder in mijn brief van 3 juli jl. heb aangegeven, zijn de groeikansen voor Connexxion in Nederland beperkter, wanneer de grote steden niet langer verplicht zouden zijn tot openbaar aanbesteden van het stadsvervoer.

Het is echter erg lastig om het effect van een dergelijke maatregel op de waarde van Connexxion in te schatten, onder meer omdat het meedingen naar een concessie leidt niet per definitie tot het winnen van een concessie. Daar komt nog bij dat het vooraf niet goed mogelijk is een inschatting te geven van de impact indien de verwachting zou zijn dat een concessie wel wordt gewonnen. De waarde impact kan positief, maar ook negatief zijn en hangt af van de specifieke concessievoorwaarden en de bieding die daarop gedaan wordt.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

Wouter Bos