Reactie op brief Platform Detailhandel Nederland

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk): Fin0800171

Ons kenmerk: FM 2008-01081 U

Geachte voorzitter,

Hieronder treft u mijn reactie aan op uw brief van 28 april 2008 met kenmerk Fin0800171 over de brief die u heeft gekregen van het Platform Detailhandel Nederland (hierna: het Platform) inzake de betrouwbaarheid en zekerheid in het Nederlandse betalingsverkeer.

In de brief van het Platform wordt aangegeven dat steeds vaker risico’s en verantwoordelijkheden worden verschoven van grote financiële partijen naar partijen die minder weerbaar zijn, zoals individuele ondernemers.

Een deel van de zorgen ziet op de zogenaamde ‘liability shift’. Dit is een internationale maatregel die bedoeld is om de overgang van de magneetstrip op betaalpassen (creditcards en debetbetaalpassen) naar de veiligere EMV-standaard1 (de EMV-chip) op betaalpassen te stimuleren. Bij de beantwoording van Kamervragen van het lid Vos van 12 juli 2007 (Aanhangsel handelingen II 2006/07, nr. 2185) ben ik reeds ingegaan op de achtergrond van de liability shift en de gevolgen die deze al dan niet met zich zou brengen.

Ik heb daarbij onder andere aangegeven dat de contractuele verhoudingen en wettelijke bepalingen bepalend zijn voor de afspraken tussen partijen in concrete gevallen. De beoordeling van eventuele onredelijkheden in deze contractuele verhoudingen is voorbehouden aan de rechter.

Vooralsnog heb ik overigens geen aanwijzingen dat er ook een verschuiving van aansprakelijkheid (oftewel een liability shift) zal worden doorgevoerd ten aanzien van betalingen binnen een volledige EMV omgeving. Mocht dit toch het geval zijn en mochten enkele acquirers (de partijen waarmee onder andere winkeliers contracten sluiten om betaalmerken te accepteren; gedacht kan worden aan banken of onafhankelijke partijen) van internationale merken als Maestro besluiten deze liability shift door te berekenen aan haar klanten, dan zal de partij die klant is bij zo’n acquirer, bijvoorbeeld een winkelier, ook een contract kunnen aangaan met een andere acquirer van een dergelijk internationaal merk.

Zoals in de brief van het Platform is aangegeven, heeft het Platform het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) verzocht zich over bovenstaande kwestie te buigen. Ik heb begrepen dat in het MOB is afgesproken dat De Nederlandsche Bank NV (DNB) als voorzitter van het MOB een analyse zal maken van deze materie en dat deze in de najaarsvergadering van het MOB d.d. 17 november 2008 zal worden besproken. Vooralsnog vertrouw ik erop dat deze besprekingen in het MOB voldoende helderheid zullen scheppen over de kwesties die in de brief van het Platform worden aangekaart.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

1: EMV staat voor Europay, MasterCard en Visa.