Conclusie GOUD: voortvarend doorgaan.

GOUD is een ferme stap in de goede richting. Dat concluderen minister Bos en staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) na heroverweging van het project.

In de Tweede Kamer is vorige week aan minister Bos en staatssecretaris Heemskerk gevraagd de voortzetting van het project GOUD te heroverwegen. Het project heeft als doel de 'Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop' voor zeven departementen. In een brief laten de bewindslieden de Kamer weten dat een zorgvuldige weging van de verschillende aspecten van het project niet tot andere conclusies heeft geleid: 'GOUD is in meerdere opzichten een goede stap in de gewenste richting, zowel voor de ontwikkeling van de Rijkswerkplek als voor het actieplan Nederland Open in Verbinding. We gaan voortvarend verder met de volgende stappen in het aanbestedingsproces.'

Eerder uitten sommige Kamerleden hun zorg over het project. In de aanbesteding zou onvoldoende ruimte zijn voor verdere ontwikkeling van open source en open standaarden in de ICT-huishouding van de rijksdienst. Met de beantwoording in twee spoeddebatten en uitgebreide technische briefing aan de vaste Kamercommissie wisten de bewindslieden de zorgen weg te nemen. Moties die vroegen om beperking van het project tot het ministerie van Financiën werden verworpen. Naast heroverweging zal ook de motie voor het opnemen van meer open standaarden in het Programma van Eisen en Wensen worden uitgevoerd.

De heroverweging van het project als geheel heeft tot de conclusie geleid dat optimaal wordt voldaan aan de eisen en wensen, zoals deze in verschillende documenten (motie Vendrik, programma Vernieuwing Rijksdienst en het actieplan Nederland Open in Verbinding) tot uitdrukking worden gebracht. GOUD voorziet, met andere woorden, in realisatie van de meerdere doelstellingen die het kabinet met het project beoogt te bereiken.

Stopzetten of opknippen van het project zou het algeheel afbreken van de a anbestedingsprocedure betekenen, en daarmee een ernstige vertraging bij het realiseren van betere samenwerkingsmogelijkheden tussen ambtenaren tot gevolg hebben. Daarnaast zouden zulke maatregelen een grote vertraging opleveren bij het behalen van doelmatigheidsvoordelen. Bovendien zouden veel extra kosten gemaakt moeten worden en ontstaat juridische onzekerheid of de aanbesteding, in welke vorm dan ook op afzienbare tijd überhaupt opnieuw gestart zou kunnen worden.

Alle overwegingen en geldende omstandigheden in aanmerking genomen wordt in de huidige aanbesteding optimaal gebruik gemaakt van open standaarden en is de ruimte voor (toekomstige) open source software volop aanwezig.

Documenten