Beantwoording Kamervragen over monopolie betaalpassen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 2070806160

Ons kenmerk: FM 2007-03139 U

Geachte voorzitter,

Hieronder treft u de antwoorden aan op de vragen van het lid Vos (PvdA) over de uitspraken van Eurocommissaris voor Concurrentie, mw. Kroes, over het monopolie in betaalpassen die mij werden toegezonden bij brief van 7 december 2007, met kenmerk 2070806160.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht over de uitspraken van Eurocommissaris voor Concurrentie, mw. Kroes, over het monopolie in betaalpassen1 de reactie van het platform Detailhandel daarop?2

Antwoord vraag 1

Ja.

Vraag 2


Deelt u de mening van mw. Kroes dat het onnodig is om de betaalpassen te

vervangen door passen die in de hele Europese Unie te gebruiken zijn en

dat een pas alleen technisch en commercieel geschikt moet zijn om

overal geaccepteerd te worden?

Antwoord vraag 2

Naar ik heb begrepen is het vereiste van technische en commerciële geschiktheid voldoende om betaalpassen te laten voldoen aan de voorwaarden die de banken in het kader van SEPA (Single Euro Payments Area) hebben gesteld. In het migratieplan SEPA Nederland, dat is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), De Nederlandsche Bank (DNB) en Currence, is aangegeven dat het product PIN inderdaad zal worden aangepast aan de voorwaarden die in het kader van SEPA worden gesteld3. Op deze wijze kan door de individuele aanbieders van betaalproducten, afhankelijk van de vraag naar PIN, worden besloten of en hoelang zij PIN na de invoering van SEPA zullen blijven aanbieden.

Vraag 3


Deelt u nog steeds de mening, zoals u aangaf tijdens het algemeen overleg

over betalingsverkeer van 17 oktober 2007, dat het goed zou zijn dat een

PIN op de EMV-chip wordt gezet?

Antwoord vraag 3

Waarschijnlijk doelt u op het algemeen overleg over betalingsverkeer van 26 september 2007. Ja, ik deel nog steeds de mening dat het goed zou zijn dat PIN op de EMV-chip4 wordt gezet.

Vraag 4


Is al bekend wat de extra kosten zijn van het plaatsen van een PIN op de

EMV-chip per pas? Zo ja, hoeveel zal PIN uit Chip (PUC) per pas maximaal

kosten?

Antwoord vraag 4

Ik heb begrepen dat de kosten om PIN op de EMV-chip te zetten op betaalpassen zeer laag zijn. Schattingen variëren van slechts enkele eurocenten tot enkele tientallen eurocenten per uit te geven betaalpas.

Naast de kosten voor banken om PIN op de EMV-chip van betaalpassen te zetten, zijn er nog andere investeringen nodig om uiteindelijk betalingen met PUC te kunnen realiseren. Deze investeringen zijn noodzakelijk om aanpassingen te realiseren in de systemen van processor Equens en in de systemen van de banken. Daarnaast zijn er aanpassingen in betaalterminals noodzakelijk.

Er zou nog geen zekerheid zijn over de hoogte van de kosten als gevolg van deze overige investeringen. Deze kosten zouden tevens variëren voor de verschillende individuele banken.

Wat is uw mening over de weigerachtigheid van banken om een PUC op de nieuwe betaalpassen te zetten?

Vraag 6


Bent u bereid om wederom bij de banken aan te dringen op het plaatsen van een PIN op de EMV-chip op nieuwe betaalpassen?

Antwoord vragen 5 en 6

Currence heeft, na consultatie van haar licentiehouders, een besluit genomen over de migratie van PIN naar EMV technologie. Dit besluit houdt kort gezegd in, dat in 2009, als door Currence zal worden vastgesteld of in 2011 voor PIN een uitfaseerfase aanbreekt, ook zal worden vastgesteld of PIN op de EMV-chip dient te worden gezet. Het staat banken derhalve vrij tot begin 2009 passen uit te geven waar PIN niet op de EMV-chip staat. Individuele banken zullen een risicoafweging maken om te kunnen beoordelen wat het risico is dat zij in 2009 extra investeringen zullen moeten doen om alsnog PIN op de EMV-chip te zetten omdat zij passen hebben uitgegeven waarbij PIN niet op de EMV-chip staat, terwijl dat vanaf 2009 wel een vereiste kan worden. Ik heb begrepen dat Currence de banken in dat kader ook heeft geadviseerd om vóór 2009 wel betaalpassen te gaan uitgeven met PIN op de EMV-chip.

Ik ben van mening dat een beslissing van een bank om tot 2009 geen passen uit te geven waarbij PIN op de EMV-chip staat, geen voorsortering mag zijn op een snelle uitfasering van PIN vanaf 2009. Daarnaast ben ik van mening dat co-branding op de EMV-chip van PIN met een ander betaalmerk voor debetkaartbetalingen, zoals Maestro, de concurrentie tussen betaalmerken ten goede komt en een goede mogelijkheid is om te bevorderen dat een eventuele uitfasering van PIN vraaggestuurd zal plaatsvinden. Naar mijn mening zou het daarom goed zijn wel passen uit te geven waarbij PIN op de EMV-chip is gezet. Ik ben voornemens dit onder de aandacht van de banken te brengen.

Vraag 7

Is het waar dat Currence de banken kan verplichten om een PIN op de

EMV-chip te zetten?

Antwoord vraag 7

Currence is eigenaar van het product PIN en verleent in die hoedanigheid licenties en certificaten aan bedrijven die een rol spelen in het betalingsverkeer met PIN. Licentie- en certificaathouders moeten voldoen aan eisen uit de zogenoemde ‘Rules & Regulations PIN en Chipknip’ die Currence heeft opgesteld.5 In dat kader kan Currence van haar licentiehouders eisen dat zij PIN vanaf een bepaald moment aanbieden op de EMV-chip en niet meer uitsluitend op de magneetstrip. Dit geldt derhalve slechts ten aanzien van bedrijven die als licentiehouder PIN aanbieden.

Vraag 8


Bent u bekend met de geruchten dat de kosten voor pintransacties het

komende jaar zullen worden verhoogd? Zo ja, deelt u de mening

dat de prijsverhoging vreemd is gezien de schaalvoordelen die groter

worden nu het aantal pintransacties toeneemt?

Antwoord vraag 8

Nee, deze geruchten zijn mij niet bekend. Overigens is de ontwikkeling van de tarieven voor betaalproducten een zorgpunt bij het SEPA Migratieplan Nederland in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In dat kader zal het MOB onder andere de tarieven voor de transacties met debetkaarten monitoren.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

1: http://www.nu.nl/news.jsp?n=1340639& c=34&rss.
2: Winkeliers: PINnen moet blijven. Winkeliers blij met uitspraken Eurocommisaris Kroes (Leidschendam, 4 december 2007).
3: Zie ook www.sepanl.nl
4: EMV staat voor Europay, Mastercard & Visa
5: Zie ook www.currence.nl.

Vraag 5